måndag, oktober 31, 2011

Stå bredvid och tjura eller ta kampen om begreppen

Intrycket från debatten i söndagens Svt Agenda mår säga att fokus återigen var på Moderaterna och som socialdemokratisk företrädare stå och tjura över att ett parti som gjort en omprövning av sina politiska ställningstaganden de senaste åtta åren nu anammar nya begrepp är inte den bästa medicinen för ett krisande parti som Socialdemokraterna.

När man får en motgång bör man rimligtvis tänka om i andra banor. När man får en andra raka motgång har man allvarliga problem. När den främsta motståndaren lär sig av tidigare misstag, vågar ompröva sina tidigare politiska ställningstaganden och har en vilja att förnya och framstå som i opposition mot orättvisorna i samhället, då blir man intressant för väljarna. Tanken att att Moderaterna anammar nya begrepp som inte tidigare har förknippats med dem har ju en anledning, att man vill bredda sig hos nya väljargrupper och på allvar bli ett parti för allmänintresset.

När Moderaterna anammar nya begrepp som rättvisa och jämställdhet kan man som motståndare alltid möta upp och bjuda på motstånd. Att stå och grina och påpeka att Moderaterna försöker lura väljarna, vilket man har försökt med i decennier framstår man bara som en dålig förlorare. Nog pratat om historia, det är inte fallet att Moderaterna anammar nya begrepp för att deras historia ska få en ny beskrivning, utan för att man vill åstadkomma något framåt. Vill socialdemokratin framstå som intressanta igen kan man inte föra en debatt som bara fokuserar på vad Moderaterna gör och vilka begrepp de anammar, då får man tänka mer på varför man framstår som mer och mer ointressant.

Faktum är att Moderaterna kommer att fortsätta anamma nya begrepp och bredda sin politik för att locka väljare från grupper som traditionellt inte varit moderata väljare. Antingen står man bredvid och tjurar över att bli omkörd eller så tar man upp kampen om begreppen och om väljarna. Med Marita Ulvskogs inställning vinner man vare sig begreppen eller väljarna.

Bloggar: Peter, Tokmoderaten.