onsdag, oktober 12, 2011

Upp och debattera

Fem dagar senare, stormen fortsätter alltjämt och den stora ödesdagen har kommit för Håkan Juholts del. Vi är idag många som kommer vara fokuserade på helt andra saker än skandalösa tidningsrubriker, för politisk diskussion är ju det som är det mest intressanta trots allt. Och om nu Juholt söker fokusförflyttning är detta en viktig dag för honom, trots att uppladdningen inte har blivit den bästa.

Åtta kombatanter, en av dem en ny kommer göra upp idag. Det är trots allt en tid när det inte finns brist på politik och grund till diskussion mellan de politiska alternativen. Det finns förstås frågor som är relevanta att säga, några av dem kom från Alliansens partiesekreterare igår:


1. Hur blir jobben för unga fler när det blir dyrare att anställa unga mellan 18 till 26 år?
2. Hur skapas det fler jobb när de populära RUT- och ROT- avdragen antingen ska begränsas eller tas bort?

3. Hur underlättar ni för unga och invandrare att komma in på arbetsmarknaden genom att säga nej till sänkt restaurangmoms?

4. Kommer det att införas en ny fastighetsskatt om oppositionen hamnar i regeringsställning?

5. Hur ser ert regeringsalternativ ut?Frågorna ett-tre är oerhört relevanta i nuläget. Till det kommer frågorna förstås kring fredagens debakel kring frågan om olika sorters medborgarskap. Utifrån vittnesmål ska Reepalu/Johansson-utspelet har varit sanktionerat. Därför kommer den relevanta frågan att bli, finns det två sorters medborgare?

Lägesprognos? I nuläget finns det all anledning att konstatera att vi har i allafall en kombatant som med risk inte kommer vara i samma slag som han var i våras när han gjorde entré som partiledare. Man kan spekulera i det faktum att Fredrik Reinfeldt möter en skadeskjuten fågel, rejält vingklipp och inte direkt i sitt slag.

Till det kommer Annie Lööfs entré i riksdagens partiledardebatter. Sannerligen kom hennes debut i skuggan av Juholts mindre lyckade bedrifter. Till det kommer det faktum att den debatt som många hade hoppats på i söndags uteblev till stora delar på grund av oppositionens delvisa bortfall. Idag går det det inte att gömma sig, och Håkan Juholt ska få svara på varför han anser att vissa jobb är finare än andra och varför han lägger fram ett ungdomsfientlig budgetalternativ. Det är dags att gå upp och debattera.

Bloggar: Westerholm.
Media: AB, DN, DN, Exp, Exp, SvD, SvD.