söndag, oktober 30, 2011

Vad är egentligen regeringsunderlaget?

En granskning som säger egentligen det uppenbara. Socialdemokraterna och de rödgröna har under tiden efter valet försökt fokusera mer på att sätta stämpeln på Sverigedemokraterna som ett regeringsparti istället för ett oppositionsparti. Det märktes ganska mycket i den tv-sända debatten när de inte ens klarade av att stå på samma sida som Sd. Men det som man har försökt hävda är det som blir lite det uppenbara. I riksdagen sker tusentals omröstningar varje verksamhetsår, omröstningar där de i de flesta fall inte finns några meningsskillnader mellan blocken.

Faktum är att regeringsunderlaget består av fyra partier, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. När man hamnar i en minoritetsställning blir förhållandena lite annorlunda än vad det var förra mandatperioden när Alliansen var i minoritet. Därför söker Alliansen bredare stöd främst hos Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Det som är det uppenbara, att de rödgröna måste vara eniga och att ett motförslag mot regeringen måste finnas är det som ligger till grund om en vågmästare de facto får inflytande. Den tröttkörda argumentationen om att regeringen stöd i nio av tio fall av Sd får sina kontraster när Socialdemokraterna och/eller Miljöpartiet i nio fall av tio också är överens med regeringen.

Om nu Sd enligt Håkan Juholt och socialdemokratin skulle vara en del av regeringsunderlaget går det lika bra som Anna Kinberg Batra nu påepekar, att påstå att även Socialdemokraterna och Miljöpartiet är detsamma. Eller så fokuserar man på sakpolitiken istället för ett tröttsamt "Svarte Petter"-spel.

Bloggar: Någons M.