lördag, oktober 01, 2011

Vem styr egentligen socialdemokratin?

Det blir ganska svårt att tro vad som är sant och inte sant i den härva som nu tornar upp sig inom socialdemokratin. Tidigare i veckan reflekterade jag över hur diskussionerna på ett internt möte kunde fala i offentlighetens blickfång. Det faktum att interna diskussioner som borde ha varit interna, läcker ut till allmänheten och ger en bild av att någonting inte står rätt till i partiet.

Jag deltar själv på moderata riksdagsgrupper och är väl medveten om att de diskussioner som pågår där inne är interna och har som avsikt att informera ledamöter och tjänstemän om läget. Den som är gruppledare har som ansvar att leda arbetet i vald riksdagsgrupp. Att en gruppledare som Carina Moberg får för sig att i ett internt mail som riskerar att sippra ut, kritiserar både Juholt och Waidelich gör mig skeptisk över hennes kompetens som gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsruppen.

Meningen är att skuggbudgeten ska komma på onsdagen och många sitter och väntar på att se detaljerna i de högre ambitioner som både Juholt, Waidelich och resten av socialdemokratin har bröstat upp sig med ända sen partikongressen i mars. Ryktena som nu sipprar ut är inte annat än genanta. Fokus nu ligger igen på den politiska vänsterfåran i socialdemokratin. Falangen som satte käppar i hjulet för Mona Sahlins ambitioner att bara regera med Miljöpartiet, som manövrerade ut henne och fick in Håkan Juholt som hennes ersättare. Frågan är nu bara om Håkan Juholt själv klarar av att manövrera denna grupp av ledamöter som tidigare ställt till med förändringsarbetet.

Under våren och sommaren har Juholt haft en eriksgata när det kommer till hans fagra löften om allt till alla. Nu har det förbytts i en härva där hans tankar och förslag inte tycks få rot i rörelsen. Förnyelse är förändring och när något inte fungerar måste man våga ompröva. Jag tycks skönja en viss förändringsvilja hos Juholt vilket jag kan respektera. Att man nu inte tycks vilja gå vidare med slopat RUT-avdrag och återställd a-kassa skapar förstås det motstånd som det nu talas om. Tydligen har vissa svårt att kompromissa.

Det finns ett begränsat utrymme i ekonomin och det är där prioriteringarna måste komma. Frågan är bara om Juholt och Waidelich, de personer som måste lita på varandra verkligen klarar av att driva igenom förändringarna inom sitt parti, vilket förändringsmandat som de har och framförallt, om de klarar av att leda socialdemokratin. För den stora frågan är snarare i nuläget när Juholt och Waidelich får svårt att driva igenom sin agenda, vem styr egentligen socialdemokratin?

Bloggar: FredrikKentPeter A, Peter H.
Media: AB, AB DNDNSvDSvD.