fredag, oktober 07, 2011

What a kind of weekend it ha(s) been

En löpsedel om hur Håkan Juholt hade missat det där uppenbara som Annie Lööf hade noterat, delad bostad ger halva hyresersättningen. Juholt säger sig inte ha känt till reglerna men riksdagsförvaltningen säger att han blev informerad redan i somras. När medias rapportering om Annie Lööfs boendesituation borde nog Juholt ha tänkt till, "kanske de kollar upp mig snart". Nu fick han stå där med byxorna nere och medge sitt misstag och lova att betala tillbaka. Det kunde ha slutat där.

Det fortsatte sedan vid lunchtid. Knappt hade Juholt kommenterat sitt lilla misstag innan hela partiet och dess tidigare rödgröna kamrater i Väsnterpartiet gjorde sig till hela riksdagens sandlådebarn. Vid det tillfället drogs Sverigedemokraterna in i härvan, för Sd är ett oppositionsparti och SvT ville ha ha dem på oppositionssidan i sin partiledardebatt på söndag.

Både S och V svarade då med att hoppa av debatten på söndag. Anledning? De ville inte uppfattas som att de och Sd agerar gemensamt. Men vem skulle tro på det? Vi är rätt många som vet att S och V inte delar samma syn med Sd, men det som förenar dem är att de alla är i opposition. Om det är fel att SvT definierar alterantiven går det bara att säga en sak; det finns i nuläget bara ett alternativ, de som regerar. Sen finns det en opposition, men en väldigt splittrad sådan.

Vad som då inte hade kommit upp i rampljuset var hur Malmös "Starke Man", Ilmar Reepalu uttryckte det på ett sätt man ska kunna utvisa nyblivna svenska medborgare. Det skulle enligt honom och även enligt Morgan Johansson stävja problemen med gängkriminaliteten i Malmö som dess kommunledning har stått handfallna inför. Inte en socialdemokratisk partilinje kan vissa tycka, men Morgan råkar ju vara partistyrelseledamot. Så fel det kan bli.

Det är just tre exempel som visar på hur ett parti gör bort sig, inte en eller två, utan tre gånger. Och detta sker bara under loppet av några timmar. Visserligen blev Aftonbladets scoop på morgonen rätt vältajmad, för den de granskade har ett parti som kunde ha önskat en bättre avslutning på denna arbetsvecka.

Som politisk motståndare kan det vara enkelt att bara stå bredvid och skratta. Men jag kan tycka synd å vissa personers vägnar, särskilt de inom Socialdemokraterna som känner sig förnärmade utav Reepalus och Johanssons förslag. Som att det skulle finnas två typer av medborgare i Sverige, inte vad jag förväntar mig av Socialdemokraterna. Jag hoppas att det finns de som kritiserar denna linje.

Summa summarum var att det blev en dag då socialdemokratin försökte ta avstånd från Sd genom att inte vilja delta på en debatt, med Håkan och Jimmie på samma sida rent placeringsmässigt i tv-studion. Det slutade med att en åsikt som kom inifrån S-lägret. Vissa hade nog hoppats påa tt veckan hade slutat annorlunda

Bloggar: Cornucopia, ChristianDHE, HögbergKentKjellberg, LidbyMartinMMKPeter A, Peter JTokmoderatenVästros.

Media: AB, ABABABABDNDNDNDNDNExpExpExprExp, SVDSVD, SvDSvD.