onsdag, november 09, 2011

Om Slussen och viktig poäng som glöms

Det råder någon form av ordförandestrid inom Miljöpartiet i Stockholms Stad. Jag har ingen anledning att lägga mig i en intern konflikt som pågår i ett annat parti, Miljöpartiet är trots allt ett parti som visat sig mer och mer pragmatiskt i många frågor. Det är inga konstigheter att de har varit en bra grund för breda överenskommelser.

Dock kan jag inte undvika att haka upp sig på Aftonbladets ledarsida och dess senaste vinkling kring det hela. Problem nummer ett, Anders Lindberg hakar upp sig på att Maria Wetterstrand har synpunkter i valet av Per Bolunds ersättare i Stadshuset. Att Wetterstrand har en egen favorit är ju inget förvånande. Mer förvånande känns det när man påstår att Miljöpartiet skulle överge sin öppna linje om de nu valde den person som Wetterstrand nu står bakom.

Hursomhelst, ledarsidans resonemang är att konflikten mellan Emilia Hagberg och valbredningens förslag Daniel Helldén har sitt kölvatten i almstriden. Daniel har doktorerat i ämnet och Emilia var inte ens född vid tillfället. Vad som dock inte tas upp är ett mer aktuellt ämne. Daniel Helldén sällar sig till falangen som ytterligare vill sinka byggplanerna vid Slussen och att ett gäng Slussenbevarare försöker stötta upp honom. Emilia ställer sig bakom förslaget men har synpunkter främst på antalet vägfiler.

Almstrid eller inte, frågan kring Slussen känns mer relevant i mitt tycke.

Uppdatering 21:43: Daniel Helldén blev nu vald till nytt miljöpartistiskt borgarråd. Få se hur processen kring Slussen nu dras ut eller om vi kan få ett slut snart. Alliansen har trots allt majoritet, förhoppningen är att Miljöpartiet sällar sig till den plan som ligger. Allt för stor splittring är i sig inte något att föredra, men än viktigare att utnyttja majoriteten och det folkliga missnöjet kring nuvarande Slussen, mot de fundamentalister som bara skriker om att bevara en av fulaste och minst inbjudande delarna i Stockholms innerstad. Dags att bygga ett Slussen som är inbjudande och inte avskräckande.