fredag, november 25, 2011

Att klä något gammalt i något nytt

Morgonens nyhetsflöd bjöd på det ena efter det andra av intressanta nyhetsvinklar. Det går ju inte att säga att inrikespolitiken är ointressant. Trots att mycket har varit fokuserat kring interna uppror är det en tid av stor politisk och ekonomisk oro.

Bara vi hade haft fler socialdemokratiska regeringar hade krisen varit hanterad vid det här laget, påstås det på Aftonbladets ledarplats. Men att inta en sådan ideologisk dimma kanske inte är det mest trovärdiga. Runtom i Europa har S-ledda regeringar fallit. Grekland, Spanien och Storbritannien för att nämna några. Förslaget om euro-obligation, men en enhetlig risk för alla deltagande länder är ett av de förslagen som nu basuneras ut på ledarplats.

Att komma på tanken, att klumpa ihop flera lån med olika risk och betalningsförmåga, kombinerat med länder med olika kreditvärdighet är just en sån tanke som man hade släppt efter det som hände i USA 2008. De amerikanska subprime-lånen hade en tanke att erbjuda högsta kreditvärdighet. När enskilda länder saknar högsta kreditvärdighet innebär det oproportionerligt högre risk för länder med hög kreditvärdighet. Tyskland är ett land, att att komma på tanken att Sverige ska ingå där känns rätt absurd.

Till råga på allt fortsätter popcornen att poppa. Nu kanske jag var lite elak, men Håkan Juholt begår en i raden av debattartiklar där han basunerar ut hans vilja där partiet ska ta strid i frågan. Jag är inte intresserad av vilka frågor han tänker ta strid om utan vilka konkreta förslag som ska komma. Att sedan komplettera sina fyra stridsfrågor med att låta miljardrullningen fortsätta inom infrastrukturen, satsning på t-bana, Norrbottniabanan och snabbjärnväg, kommunicerar den här lite innehållslösa retoriken där man lovar runt men håller tunt. det blev en miljard till t-banan senast, trots att en t-banering går på runt 100 mdr kronor, minst.

Sen det om snabbjärnväg, jag har nämnt det en gång, men snart kommer det kommuniceras att man bör lägga ner tanken på att satsa på snabbjärnväg, helt enkelt inte lönsamt.

Idag drar även Sverigdemokraterna igång sina partidagar i Göteborg. Det är förstås ett stort intresse kring partiet och dess första stämma sen inträdet i riksdagen. Att klä in partiets retorik i någon ny form av ideologisk etikett, är inget som förtar partiets egentliga vilja. Det skulle både förvåna partiinterna och väljare. Den invandringsfientliga agendan blir inte nedprioriterad bara på grund av en ny ideologisk identitet. Senast igår stod Kent Ekeroth i riksdagen och propagerade om invandringens kostnader, att det skulle ske förändringar efter helgen känns rätt osannolik.

Till råga på allt ska man gå in i en ny helg med lite ytterligare hybris. DN/Synovate ändrar ingenting. Oppositionen kan anses som chanslös, men inte uträknad. Jag förväntade mig en politiska höst där de politiska striderna skulle stå i högsta dager. Nu ville ödet något annat, det påverkar även regeringen. Ett parti som tycks ha en svag sida, att agera i opposition påverkar även det politiska samtalet. Om inte december ändrar något kan man alltid hoppas på att den svenska våren 2012 innebär något helt annat.

Bloggar: HBTHögberg, KentMartinMikaelPeter, Radikalen, Tokmoderaten.
Media: AB.