tisdag, november 22, 2011

Befäst ideologin genom att stå kvar i samma ståndpunkt

Christer Isakssons inlaga kom några timmar efter att Socialdemokraterna hade bytt ståndpunkt i frågan om redovisning av partibidrag. I sig var det glädjande att man nu intog ståndpunkten och ställde sig på Moderaternas sida i fråga om en frivillig överenskommelse än att genom lagstiftning kräva öppen redovisning av partibidrag. Men beteendet väcker en del frågor. Det var ju inte så att man stod ensamma om sin ståndpunkt, men i ett försök att få igenom en höjning av partistödet väljer man nu att ändra sin ståndpunkt i frågan.

Vad säger detta om när ett parti så lättvindigt väljer att svika sitt tidigare ställningstagande? De bakomliggande anledningarna känns rätt vaga. Risken är stor att detta väcker mer missnöje internt, vilket inte kommer kommunicera en positiv bild utav partiet.

Den moderata kommunikationen i denna fråga handlar helt och hållet om väljarhemligheten. Alla privatpersoner som donerar pengar till ett parti ska kunna känna att de gör det med samma hemlighet som när de lägger en valsedel i valurnan. Det är förstås en skillnad med företag och organisationer, men i det avseendet tar Moderaterna inte emot några bidrag, de kommer helt och hållet från privatpersoner.

Även om jag välkomnar Socialdemokraternas svängning i frågan är det lite förvånansvärt att man gör det till förmån enbart för att få genom höjt partistöd. Att finansiella medel till en partiorganisation står högre än att stå fast vid enskilda ställningstaganden gör en inte mer trovärdig. Det moderata ställningstagandet om respekten för den personliga integriteten, att varje skänkt krona kan vara lika hemlig som den enskilda rösten är minst lika viktigt att stå fast vid som de bakomliggande faktorerna till det ställningstaganden som socialdemokratin nu väljer att lämna.

Bloggar: Högberg, Tokmoderaten.
Media: AB, AB, DN, SvD.