söndag, november 20, 2011

Bilden av Sverige - en söndagstanke

Igår i mataffären stod jag och blickade på omslaget till senaste numret av Veckans Affärer. En text talade till mig, Sverige som modell är en ny exportsuccé. Faktum är att ibland känner man sig lite smickrad att Sverige ses som ett föredöme. Med tanke på den bild som målades upp i TV-programmet The Daily Show med John Stewart, en bild av ett land där människor hölls tillbaka av generösa välfärdssystem och fick lite utrymme till självförverkligande, känns det lovande när andra länder nu ter sig till Sverige i tider av oro.

Allt började med Washingon Posts artikel Five economic lessons from Sweden the rock star of the recovery. Sen artikeln The Northern Star målade ytterligare upp bilden av att Sverige inte längre sågs som ett land, präglat av demokratisk socialism utan som några som hade nyckeln till att bibehålla ekonomisk stabilitet när andra länder pratar nedskärningar och stimulanspaket.

Faktum är att Sveriges agerande har sålt denna bilden, inte ett resultat av en snillrik pr-kampanj. Uppenbarligen stör det vissa att denna bild målas upp kring Sverige utomlands. Katrine Kielos råkar vara en av dem. I sanna ordalag förstår jag om det inte är lätt att vara socialdemokrat för tillfället, Kielos har varit en av dem som visat en gryende förtvivlan som hon och hennes skribentkollegor på Aftonbladets ledarredaktion försöker hålla under armarna.

Det finns de återkommande argumenten kring Fas 3, men Fas 3 är inte hela problematiken, utan att människor i tid och otid har fastnat i en flora av olika arbetsmarknadsåtgärder och inte mött den riktigt engagerade personen öppnat dörren in på arbetsmarknaden. När Kielos ondgör sig över att nya aktörer släpps in inom arbetsmarknadspolitiken kan man undra om hon tycker det var bättre förr när vi hade en flora av olika åtgärder, men en ansvarig myndighet som inte levde upp till sitt namn. Fler aktörer måste in och det handlar främst om de som har förmåga att utmana Arbetsförmedlingen i sitt uppdrag att förmedla just jobb.

Katrine Kielos drivs uppenbarligen av en ambition att svartmåla det land som under decennier har formats av ett parti som nu fallerar och som hon nu oroar sig för. Att hon likt andra försöker måla på en bild av att alla former av orättvisor har ploppat upp som små svampar, från den dag då Fredrik Reinfeldt steg in i Rosenbad gör argumentationen inte mer seriös. Bristande äldrevård har varit en snackis under många år, men socialdemokratiska tyckare har en egenhet att påstå att allt är ett resultat av att Alliansen ville ge människor med låg- och medelinkomster lite mer i plånboken efter skatt.

Det är klart att man kan fortsätta stå bredvid och gnälla och svartmåla. Men vill man komma igen är det dags att fokusera på något mer konstruktivt. Den bild som trots allt målas upp har gjort att Sverige ses som ett föredöme hos många. Det är förståeligt att det stör vissa.


Bloggar: Högberg, KentMotpolTokmoderaten.
Media: DN, Exp, SvDSvDSvD, SvDSvD.