måndag, november 21, 2011

En stilla känsla av hybris

Så vaknar man upp till ytterligare en måndagsmorgon för ytterligare en arbetsvecka. En stilla känsla av hybris finns alltid där, det så kallade opinionsläget ligger där som en våt filt och försöker säga något om läget i de politiska partierna. Jag kan tyckas att det kännas ganska skönt att inte bli nedskriven med negativa rubriker. Å andra sidan är situationen en helt annan än för fyra år sen.

För fyra år sen hade tre ministrar och en statssekreterare lämnat sina uppdrag vid det här laget. Opinionsskillnaden mellan blocken var uppe i tjugo procent och Alliansens grepp om regeringsmakten skulle bara bli en fyraårig historia. Nu vet vi bättre, förklaringen finns förstås i många olika saker, men förändringarna skedde under kort tid.

Tomas Östros kan tyckas bygga en grund i det tysta. I gårdagens SvT Agenda fick han ge sin syn på situationen i sitt parti. Det kan tyckas förvånande, den brain drain som har pågått inom socialdemokratin, att Östros var en av de som fick gå trots hans mångåriga erfarenheter. Den politiska popcornmaskinen var en passande liknelse som förklarade Östros syn på partiet. Många olika besked, men ingen direkt samordning.

Vad som dock är anmärkningsvärt är att Tomas Östros inte tydligt kan uttrycka sitt stöd för Håkan Juholt. Svaret på frågan landar i ett ickesvar där tittarna utelämnas det riktiga svaret om hur Östros ser på det nuvarande partiledarskapet. Men det kanske är en bra manöver, att Östros inte ställer sig på Juholts sida men inte bränner sina broar totalt till den nuvarande partiledningen.

Det är dock hybrisen inom mitt eget parti som också är en aspekt som ska tas på allvar. 35 procent är sig helt fantastiskt, men ganska ovant för ett parti som för 8-9 år sen var nere på nästan 10 procent. Nu finns det förstås ett intresse för Moderaterna och där måste man svara upp mot dessa förväntningar. Därför fortsätter besöken och samtalen runtom i Sverige. Idéerna och visionerna ska inte finnas bland politiker, de ska finnas bland alla de besök och samtal som görs. När samtalen fortsätter läggs grunden för fortsatt förtroende, det handlar dock om att inte bli allt för övermodig till följd av den situation som råder.

Bloggar: Högberg, Johan, KentSebastian, Tokmoderaten.
Media: AB, DN, GP, Skånskan, SvDSvD, SvD.