tisdag, november 08, 2011

Grekland, Italien, vem kommer härnäst?

PIIGS-länderna har tagit mycket av fokus under senare tid. EU:s finansminstrar och regeringschefer borde känna sig aningen luttrade över att få åka i skytteltrafik, till och från gemensamma krismöten, till möten med en helt annan agenda än det som var tänkt att det skulle handla om. Papandreou gör sin sorti och nu går Berlusconi samma öde till mötes.

Det enda som räddade honom från en total förnedring idag var en utebliven opposition. Omröstningen gick hem, men faktum av den förlorade majoriteten i parlamentet var en tämligen definitiv spik i kistan.

Så vad ska man komma ihåg av den uppseendeväckande Berlusconi? Hans tid vid den politiska makten är finito. Hans mediala makt är fortfarande märkbar. Berlusconi lär bli en maktfigur även när han har lämnat över till sin efterträdare.

Berlusconi är en i raden av regeringsföreträdarna för PIIGS-länderna som nu får göra sorti. Först Island, sen Grekland och nu Italien. Frågan är nu om Spanien eller Portugal är näst på tur. Vad som är dock klart, dessa länder förtjänar företrädare som förstår vikten av ekonomiskt ansvarstagande, länder som inte äventyrar och sätter andra EU-länders förtroende på spel. Men framför allt handlar det om Europas länders förmåga att komma på fötter, att PIIGS-länderna främst får stå exempel för hur fel det kan gå när man inte visar respekt för ekonomisk stabilitet.

Media: AB, DN, DN, ExpExp, SvD, SvD.