måndag, november 07, 2011

I don't like Mondays

Dagstidningar vet hur de både ska uppmuntra och lägga sordien ny politisk arbetsvecka. Val avgörs på valdagen, men den allmänna temperaturen sjunker alltjämt och bristen på en stark opposition som är drivande mot regeringen blir ett betydande problem.

Vad nu Håkan Juholt gör ute på sina "förlåt mig"-turnéer är en sak. Att lappa och laga förtroendet internt är ett måste, men den måste kombineras med att bygga förtroende hos de som avgör om han i överhuvudtaget ska framstå som regeringsduglig och som en kompetent motståndare mot statsminister Reinfeldt.

Om nu det finns en kraftfull opposition som kan verka är det hög tid att det gör det nu, inte för socialdemokratins skull utanför att svensk inrikespolitik behöver det. Oppositionen behövs för att visa på alternativ i politik och som tvingar regeringen att vara aktiva och fortsätta driva utvecklingen. En politik som byggs av tydlighet och inte av opportunism, att försöka hitta den ståndpunkt som verkar bäst för dagen och inte göra utspel som mer förvirrar än inger förtroende.

Det är förstås Håkan Juholts ansvar och att hantera ett tappat förtroende internt när hans förtroende externt inte är den bästa är förstås en dålig kombination. Sannerligen behöver några en rejäl omstart, nystarten som det talades om i våras blev en dikeskörning. En måndag som denna kanske de behövde något mer uppmuntrande. Bob Geldofs låt "I don't like Mondays" klingar rätt bekant i huvudet en morgon som denna, riktat till de som kanske hade viljat se något mer uppmuntrande.

Bloggar: Högberg, Johan, Kent, Krassman, MMK, Peter, Tokmoderaten.