torsdag, november 10, 2011

Juholt kan skita i SvT eller så kan väljarna skita i Juholt

Det finns saker som kan göra mig så oerhört less. Debatter är debatter och dessa är till för att tydliggöra sin position och visa var man står. De tv-sända debatterna är till för att väljarna på bästa sändningstid ska kunna få ett bra kvitto på hur de olika partierna går i att erbjuda olika alternativ.

Det som hela debatten kring debatterna har landat i är lite väl absurd. Håkan Juholt står kvar vid ett ställningstagande som intågs i samma stund som turerna kring hans bostadsersättningar tog fart. Dålig tajming minst sagt, men Juholt väljer att åter dra upp turerna kring den uteblivna debatten mellan en statsminister och en som aspirerar på att bli just statsminister.

"- Och om inte SVT ändrar sig så går partiledardebatterna över till TV4. De tror att man ska komma så fort de knäpper med fingrarna, så är det inte alls. Jag ställer inte upp på det. Behandlar de inte Socialdemokraterna med respekt kan de köra programmen utan oss, sade Håkan Juholt, enligt Sveriges Radio."

Problemet är inte att SvT tror sig kunna bestämma att SvT kan bestämma hur som helst, det är snarare tvärtom. I partiledardebatten under Pride 2006 uteblev Göran Persson av icke förklarliga skäl. Socialdemokraterna försökte då med att få in en ersättare men arrangörerna sa nej. Därmed uteblev Socialdemokraterna helt från debatter. Problemet går längre tillbaka än Juholts partiledartid och kretsar snarare kring att Socialdemokraterna tror att alla kan dansa kring deras pipa. Det är vad det hela handlar om.

Problemet är rent positioneringsmässigt. Bara för att Socialdemokraterna och de rödgröna tvingas stå med det fjärde oppositionspartiet, Sverigedemokraterna tror man att väljarna ska uppfatta som att de alla driver en gemensam linje.

Men uppfattningen är lika dumförklarande mot väljarna som när Marita Ulvskog stod i SvT Agenda och påstod att Nya Moderaterna är ett pr-trick. Väljarna behandlas som dumma, att de inte själva skulle uppfatta att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna driver olika linjer, trots att de båda råkar vara oppositionspartier.

Resultatet är att vi får en debatt som kretsar mer kring hur Sverigedemokraterna får mer utrymme än förtjänat. En aspirerande statsminister gnäller mer på att stå bredvid ett oppositonsparti i en debatt än att bekymra sig mer om hur otydlig han själv och hans parti framställer sig som. Historien blir rätt pinsam. Egentligen är det bara att svälja stoltheten och acceptera att man likt Sverigedemokraterna är ett oppositionsparti.

Juholt kan alltid skita i SvT, men väljarna kan också skita i Juholt. Är det något som Håkan Juholt vill riskera?


Bloggar: Anybodys, HåkanJajamenmen, NorahSnusidalTokmoderaten, Västros.
Media: ABDN, DN, Expr, SvDSvDSVTSVT.