tisdag, november 15, 2011

Sending out an SOS - Message in a bottle

Igår beskådade jag rapporteringen kring Håkan Juholts Sverigeturné och dess anhalt i Umeå. Vad som gav intrycket var den gamla visan av att allt som ofta skylla på yttre faktorer och inte på sitt eget agerande. Lokala SSU-företrädare fick chansen att inför rikspress förklara att deras ledare Håkan Juholt var en felbehandlad man i inrikesmedia och att detta var det främsta skälet till socialdemokratins tillbakagång under den senaste tiden.

Faktum är dock att tillbakagången har varit ett faktum sedan nederlaget 2006, och att skylla på medier i allt tid och otid lönar sig inte. När Moderaterna led sitt nederlag 2002 var Moderata Ungdomsförbundet tidigt ute och krävde förändringar i organisationen. Det kanske sved kortsiktigt, både för MUF och för partiet, men resten är ju som sagt historia.

Idag har varit en ny dag och rapporteringen kring Håkan Juholt tycks inte undgå att hitta något negativt. Om det är en medveten felbehandling av Håkan Juholt kan det vara läge att fundera varför problemen hela tiden tycks fastna som ett kardborreband på hans gråa kostym. När hans turer handlar om att be om ursäkt inför rörelsen landar i att be om ursäkt för att han tidigare bad om ursäkt blir hans tidigare ställningstaganden rent politiskt inte helt olikt hans agerande när det blåser kallt omkring honom.

Intrycket från hans agerande i lördagens intervju i Sveriges Radio skapade sannerligen mycket förvåning hos många av hans politiska motståndare. Att hans prestation nu väcker missnöje ända upp i partiledningen är ett nytt huvudbry som får Juholt och resten av partistaben att fokusera mer på ledarens agerande utåt och missnöjet kring den närmaste kretsen, än det politiska samtalet som hade mått bättre om de olika politiska alternativen hade fått spela ut mot varandra.

Anders Johansson har lämnat en del intryck för sitt agerande. I Sigtuna har det handlat mycket om hans plaktpolitiska beteende, att dyka upp när band ska klippas och kommunala bad ska öppnas, men när den kommunala skolan som figurerar på de nationella bottenlistorna har inte mycket energi funnits till övers. Rent nationellt fick nu människor ett första intryck av hans tankar och åsikter kring partiledningen.

Anders Johansson kanske lider av en för tjock sms-tumme, men det hela gör historien intressant, när ett meddelande som är tänkt att vara för en intern skara personer når ut externt och blir av nationell dignitet, i den grad att partiledningen ännu en dag får kommentera missnöje istället för politisk agenda.

Jag kan inte känna att jag är helt nöjd inför situationen. När Moderaternas främsta utmanare, företrätt av den som utmanar Fredrik Reinfeldt om statsministerposten ständigt får kommentera sitt flifloppande, inte bara politiskt utan nu också i krishanteringshänseende växer bilden av en ledare som inte är mogen sin uppgift och tar mycket av fokus från övrigt. När kriserna har ebbat ut kan Moderaterna fokusera på att visa att det finns ett alternativ som inte är lika ansvarsfullt som dem själva. I nuläget tycks inte uppgiften vara särskilt svår.


Länkar: ABDN, DNDN, Exp, ExpExpExprExp, SvD.
Bloggar: Högberg, Kent, MMKTokmoderatenVästrosWesterholm