fredag, november 04, 2011

Socialdemokratin är död, länge leve socialdemokratin?

Till Allhelgonahelgen minns vi våra sedan länge bortgångna nära och kära. Det får mig att tänka till om de som för längesen var ett livskraftiga och i centrum av samhällets utveckling. Faktum är att val avgörs på valdagen, men som en idrottsman presterar i en stor final är träningen a och o. Det finns diskussioner om vilket upplägg som är bäst för att prestera. När motståndarna söker nya träningssätt tror andra att gamla metoder fortfarande fungerar.

Att läsa de funderingar som Johan och Peter uttrycker, ger dock ett intryck av att det finns människor inom rörelsen som har förmåga att tänka kritiskt och våga utmana gamla föreställningar. Det finns således några som har insett mer än andra att den socialdemokrati som skördade sina framgångar förr inte är den socialdemokrati som fungerar idag. De som inte inser detta utan förhåller sig till gamla föreställningar som fungerade då och inte inser att omvärlden förändras, gräver en grav för sig själva och en hel rörelse.

Som politisk motståndare är det en tudelad upplevelse. För det första insikten av ett parti som gör sig som alla andra och att fler inser att det finns alternativ därute, ett av de alternativen råkar ju vara mitt eget parti. Den andra insikten, om ett parti som i sig behövs, behovet av en starkt och tydlig opposition som utmanar sittande regering och driver på den politiska debatten. Behovet av det är talande idag.

Att Moderaterna förnyar sig konstant och fortsätter utmana gamla föreställningar är förstås på grund av att det är vitalt för alla partiers utveckling. Det som har uppenbarat sig är att idag inte riktigt tydligt utspeglar sig vad som är alternativet. Greppet med Juholt Sedelpress kan ses sticka i motståndares ögon, men behovet av en konsumentupplysning av ett alternativ är behövligt, om alternativet inte riktigt tydligt kommunicerar vad som är alternativet.

Jag är inte riktigt personen som kanske skulle ge socialdemokratin råd, någon form av björntjänst eftersom jag inte riktigt vill att de ska nå framgång igen. Men på något sätt behövs det ett tydligt alternativ i det politiska samtalet. Den gamla socialdemokratin har sedan länge dött ut, det finns de som har insett att en ny socialdemokrati måste till. Frågan är om resten uppfattar detta.

Bloggar: Jonas, Tokmoderaten.
Media: AB, ABExp, ExpSvD.