onsdag, november 23, 2011

Sura sossar och ansvarstagande moderater

Det var i morse som nyheten kablades ut i media att Anders Borg nu var bäst i finansministerklassen i alla kategorier. Det som lyfter Anders är förstås något som glädjer många av hans partikamrater, själv är Anders den lågmälde personen som trots den fina utmärkelse fortsätter förmedla mantrat av ansvarstagande.

Det finns de som glädjs och de som buttert ser på när moderata ministrar får internationellt högt erkännande. Antingen gör man som Eva-Lena Jansson och sitter och tweetar buttert hur många väljare som är nöjda med Borgs arbetsmarknadspolitik när de facto 200 000 fler är sysselsatta, samtidigt som sjuktalen har sjunkit nämnvärt efter 2006. Det är en sak att vara kritisk och föreslå alternativ, det är en annan att vara bitter och gnälla på att saker är fel.

Tommy Waidelich är en av de som på ett ganska taffligt försöker smutsa ner glorian på Anders Borgs huvud. På grund av eurokrisen är det enligt honom ingen större konkurrens för Borg. Sanningen är att det är ingen större konkurrens för Anders Borg hemmavid. Det är lätt att påstå att bara om man själv hade varit finansminister hade man varit den som fått utmärkelsen. Det är ju inte direkt vad Anders Borg är utan vad han gör som har fått det erkännande som han nu har fått. Med socialdemokratisk ekonomisk politik där regeringen föreslår en satsning har man alltid mer pengar att ge. Som om det som händer i Grekland skulle vara en illusion. Med (S) hade hade verkligheten sannolikt ha varit likadan i Sverige.

Till råga på allt går det att ifrågasätta Socialdemokraternas retorik i den ekonomiskpolitiska debatten när den man som de gärna hade sett som investerare i SAAB nu är internationellt efterlyst. Som med den marina styrkan som man lyfte i diskussionen om Libyen men som NATO sen inte behövde. Dålig tajming i två avseenden minst sagt.

Saker som sägs blir bara fel. Att mäta sig med Anders Borg kräver en del och att stå och sura och påstå att man hade fått den där titeln om man själv hade varit finansminister höjer inte direkt Tommy Waidelichs värde. Sannerligen har han den mest otacksamma uppgiften som någon socialdemokrat har, att matcha upp mot Europas bästa finansminister.

Samtidigt fortsätter Borg med sitt mantra om ansvarstagande. Att vara återhållsam och inte ta några onödiga risker. Att nu Maud Olofosson också spjärnade emot att Antonov skulle få gå in i SAAB känns rätt skönt.

Bloggar. GöranKent, KjellbergLedarbloggenMMK, Radikalen, SoilanderTokmoderatenx2.
Media: AB, ABABAB, DNDNDNDN, ExpExprSvDSvD.