torsdag, december 01, 2011

22 Gripen och ett ihåligt beslut?

Tolgfors tillfredsställelse må var påtaglig. Sverige har konkurrerat ut både alternativ som JSF och Euofighter och ska nu leverera stridsplan till landet som många har fått för sig är Sverige, eller? Schweiz köper av Sverige, lite förvirrande tydligen för amerikanska nyhetsuppläsare, det är trots allt två olika länder.

Jag fick förmånen att sitta med på ett möte förra veckan där representanter från SAAb förevisa de kommande versionerna av Gripen. Vad som slår en är just att man har tagit fram ett plan som slår sina konkurrenter när det kommer till kostnadseffektivitet. Vissa kan dock tycka att andra modeller är att föredra rent kapacitetsmässigt, dock kan man tycka att valet att köpa JAS 39 Gripen var ett rimligt beslut för Schweiz del.

Det är föståeligt att beslutet väcker en del motstånd från oppositionspartier. Att man gjort ett fel val eller att man inte skulle ha köpt några plan i överhuvudtaget, en onödig lyx för ett neutralt land som Schweiz. Dock kan jag känna mig tämligen nöjd över att Schweiz tar beslutet att köpa Gripen.