onsdag, december 07, 2011

Att väcka(s) upp i en mardröm?

SCB-mätningen är här och nu riktas fokus ytterligare mot en statistik som i sig talar något om stunden, men mindre om hur framtiden ska utveckla sig. Valet är trots allt tre år bort, fram till dess kan vi bara gissa vad som kommer hända.
Många snackar om mätningarnas mätning. SCB, hur en opinionsmätning kan vara mer intressant än att fokusera på samhällsutmaningarna och finna lösningar på vardagsproblemen. Det finns förstås ett intresse för mätningen i sig. Mätningen i sig bör ge ett definitivt kvitto på Juholteffekten, ett parti utan politisk agenda, som ägnade tid och stora resurser att samlas till ett möte där man kommer fram till att man ska skapa två mål för sysselsättning och offentliga investeringar, men inte förmår att ens fastställa målen konkret.

I sig kan det finnas ett sundhetstecken, i sig kan bara utröna i en ny karusell av spekulationer och eventuella avgångskrav på en man som inte är i harmoni med sitt parti och sin rörelse. Det finns ett behov av det politiska samtalet. Avsaknaden av en tydlig och konstruktiv opposition är stor. I sig påverkas den av den mediala bevakningen, fokus ligger på att prata om kris. Men det är klart, ett parti som inte funnit sig i rollen att man är i opposition och som har svårt att hantera just den rollen har en rejäl uppförsbacke.


Att befinna sig i maktposition under lång tid kan kan i sig vara förödande. Därför finns behovet av att ständigt ha ambitionen att framställa sig som i opposition mot samhällsproblem, att ha förmågan att ständigt förnya sig och uppfattas som ett parti för sin tid. att ompröva tidigare ställningstagande är viktigt för att man inte ska uppfattas som föråldrad. Den retrodebatt som förs inom socialdemokratin är i sig inte lyckad. Det är ingen som önskar 1971 tillbaka, i synnerhet inte 1911. Idag är det 2011, snart 2012 och samhällsutmaningarna är här och nu och måste mötas med dagens lösningar.


Vad gör man om man inte befinner sig i samma situation? Jag är medveten om den situation som rådde i mitt eget parti, att bli stämplad som uträknad trots att det var gott om tid kvar, talar något om behovet av att 
utnyttja situationen väl. Att besöka och samtala, att ha fortsatt fokus mot förnyelse är vad man kan göra på sitt håll. Att falla i självgodhet, drabbas av hybris och tro att loppet är vunnet är ett av hindrena att övervinna.  Vi kan alltid glädjas åt det stora övertaget ett tag, sen riktas fokus framåt, inte bakåt som vissa önskar att man kunde göra.

Bloggar: Anybodys, BjereldHögberg, Krassman, KentMartin, Peter, Tokmoderaten, Westerholm.
Media: AB, AB, ABDNDN, DN, ExpGP, SR, SvDSvD, SvD, SvD, SvD, SvT.