torsdag, december 22, 2011

En grön jul?

Den gröna vågen sprider sig, i opinion och långt in på jul tycktes det som att även julen skulle bli en grön sådan.  Miljöpartiets framgångsvågor får i sig förklaras av två saker, att de lyckas föra fram en politiska agenda samtidigt som ett annat parti vars väljares missnöje leder dessa till andra partier.

Det tusen dagar som är kvar till nästa val har börjat ticka ner och tiden dit kan tyckas lång, men ingen dag för tidigt att fortsätta besöken och samtalen ute i landet. Det är trots allt jul och den politiska verksamheten har i sig stannat av lite grann. För en politisk nörd som också råkar ha det som arbete stannar dock verksamheten inte upp trots julens bestyr och umgänget med familj och vänner.

Miljöpartiet har funnit en väg, trots att valresultatet inte seglade upp i de nivåer som de idag har stadgat sig på. den politiska kartan målas gradvis om. I Stockholm är partiet nästan lika stora som (S) och i landet är de bara hälften så stora. Det kan tyckas häpnadsväckande då de inte allt för många år sen var en tiondel så stora som (S). Sig kan man fundera kring hur utvecklingen kommer te sig. Från ett pragmatiskt agerande till ett mindre pragmatiskt agerande när ett nytt borgarråd valdes. Miljöpartiets nye starke man i Stockholm, direkt plockad från Skönhetsrådet, till förmån för en kandidat som var listetta och med ett större antal personkryss gjorde en tväromvändning i Miljöpartiets syn på Slussen. I en handvändning ändrades bilden av Miljöpartiet i Stockholms Stad, från ett pragmatiskt alternativ till några konsekventa nej-sägare.

Moderaternas arbete fortsätter alltjämt. De positiva opinionsvindarna är inget som ger känslan av självgodhet och känslan av att det går att koppla av. När som helst kan förutsättningarna förändras. Juholt kanske börjar tänka till innan han gör sina utspel. De konkreta politiska förslagen kommer upp på agendan, och kampen om väljarnas förtroende får en helt ny karaktär.

Den gröna vågen i opinionen är i sig påtaglig. Detta kan tyckas vara en sporre för Alliansens gröna alternativ. Viljan till mer hållbara alternativ finns, mycket handlar om att sporra människor till att kunna leva sin vardag på ett mer hållbart sätt, med verktygen till det och utan en massa pekpinnar. Den gröna julen tycks trots allt utebli som tur vad.

Media: AB, DN, SvDSvD.