onsdag, december 28, 2011

Juholts ofinansierade nyårslöften del 1 av ?

"Det finns inget vi inte kan göra." Med de orden avslutar Juholts sina löften för 2012 i en kort inlaga i Aftonbladet. Jag börjar fundera på vad han menar med termen "vi". Oftast brukar det handla om vad politiken brukar kunna åstadkomma i de juholtska tankebanorna. Därför känns det som, efter ett turbulent 2011, att Juholts löfte om "vi" mer handlar om "politik".

"Det finns inget fel med Sverige som inte kan lösas med det som är rätt med Sverige" En omarbetad inlaga från Bill Clintons installationstal 1993 får mig att fundera kring ett annat faktum.
Socialdemokraterna har gång efter gång varnat för en amerikanisering av den svenska politiken, inte minst under valrörelsen. Helt emot deras intentioner har de själva gått emot sina egna principer, i attacker mot paret Reinfeldt och sättet att lyfta fram sin partiledare. Greppet att sätta publik bakom den som talar är ju om något som är direkt hämtat från amerikansk inrikespolitik. Det var trots allt det som Juholt gjorde bäst under året, sitt installationstal.

Vad som inte finns att göra, det går att fråga. Det gångna året har varit en orgie i vad Juholt har viljat göra. Politiken finner inga gränser för vissa. Det är trots allt dessa gränser som har gjort sig påminda. Det är därför som jag blir lite förbryllad kring löftet att 2012 ska bli "lösningarnas år". Det är ju trots allt på tiden att de löften som myntades under året landar i konkreta lösningar.

Min förhoppning på 2012 kommer landa i att ingen brister i sitt ansvar oavsett när det gäller regering eller lokalpolitiker. Politiker skulle helt enkelt ge löftet att fortsatt ta ansvar. Idéer och visioner för att leva mitt liv är mina egna. Juholts idé om att det inte finns något som "vi" kan göra landar fortfarande i en uppfattning om att det är politiken som skapar idéer och visioner för hur människor ska leva sin vardag, inte människor själva.

Bloggar: JohanKent, Tokmoderaten.
Media:  DN, DN, DN, DN.