torsdag, december 01, 2011

När Juholt yppar könsord på italienska och vad ska de tycka idag?

Jag tycker förstås att det är förvirrande när beskeden, inte från dag till dag utan från timme till timme är olika. Faktum är ju att Socialdemokraterna brukar acceptera Alliansens politik på många punkter. Det är förstås välkommet att man accepterar till exempel skattesänkningar för vanligt folk. I det avseendet var Pagrotskys besked inget förvånande. Dock väcker det en del frågor. Om inga drastiska förändringar ska ske av skattepolitiken, hur ska de då finansiera sina breda löften?

Juholt å sin sida är fortfarande upptagen med sin landet runtturné. I Gävle mötte han personer från inte bara egna partiled utan också en grupp italienska ungdomar. Nu kan man ju inte klandra Juholt för att han inte kan italienska. Men ett trevligt ord som fika blir på italienska något helt annat. Var det någon som talade för dessa ungdomar att mannen i fråga gör anspråk på regeringsmakten?

Patrik Björck tycker inte att Pagrotskys utspel är välkommet. Jag finner det sunt att det trots allt målas upp ett tydligare alternativ som inte bara på punkt efter punkt accepterar alliansregeringens agenda. Politiken är i behov av alternativ och om den socialdemokratiska agenda bara skulle vara att acceptera Alliansens jobbskatteavdrag och inte forma en egen skattepolitik skulle jag bli förvånad.

Det är här som signalerna utåt trots allt blir lite tvetydiga. Man kommunicerar en agenda på morgonen som är en helt annan på kvällen. På ett sätt är det behov av sakpolitisk diskussion inom de socialdemokratiska leden. När Sven-Erik Österberg står i Svt Aktuellts studio och inte rakt ut kan säga att han har förtroende för Juholt, fortsätter omvärlden spinna på detta faktum att företrädare inom rörelsen inte kan svara konkret på en rak fråga.

Idag är det trots allt en ny dag och idag får vi se vad de kommer tycka, och hur länge de beskeden kommer att hålla.


Bloggar: En vresig en, Jinge, Lidby.
Media: AB, AB, ABDN, Exp, SvD, SvT.