söndag, december 18, 2011

Vid 25 procent kanske man inte ska gnälla

I tider av krissiffror och politisk stagnation borde det bara finnas ett självklart fokus. Det är i dessa tider som jag noterar att vissa gör rörelsen en björntjänst när fokus riktas mot något helt annat och än mer banalt än det konkreta att forma en tydlig politisk agenda. Jag har tidigare slagit ner på den bitterhet som finns bland s-skribenter, både inom partiet och de som håller dem om ryggen. Bitterheten från Aftonbladets ledarsida går inte att ta miste på.

En vecka efter Fredrik Reinfeldts medverkan i Hellenius Hörna kommenterar Katrine Kielos skämtande kring finanskrisen och vad det innebar. Det är inte irriterande, snarare skrattretande att man inte kan ha lite mer självdistans till att en statsminister sitter i ett humorprogram och drar ett och annat skämt. Särskilt i skenet av Håkan Juholts medverkan i Skavlan, en medverkan som gjorde stämningen mer avslagen än uppiggande.

Jag kan bara notera följande aspekter. Det är tusen dagar kvar till valet, det är ett parti vars anhängare ägnar fokus åt mer banala saker än att bry sig om partiets politiska utveckling. Inom Moderaterna lever många i medvetenheten om vad som försiggick vid samma tidpunkt för fyra år sen. Det är därför som ingen kommer undan med sin självgodhet. Signalen trots allt att besöken och samtalen fortgår alltjämt. Förtroende byggs långsiktigt. Det är där som vissa partiets förnyelse måste ta sin utgångspunkt

Jag kan dock notera att det finns en viss förändringsvilja hos en del socialdemokrater. Det är gott det, men inte tillräckligt. Faktum är att svensk inrikespolitik står och väntar på en konstruktiv och offensiv opposition som utmanar sittande regering. Även en regering behöver utmaningen av att ha en opposition som är tydlig och konstruktiv i sin kritik, allt för att de själva inte ska hamna i en situation av självgodhet och känslan av att "det går ändå bra trots allt". Nu vet vi ju inte om en tydligare opposition och ett tydligare alternativ kommer innebära att man kommer tillbaka 2014, men kanske leder till lite mera spänning i det inrikespolitiska landskapet.

Bloggar: Göran, HögbergKent, KjellbergMartin, Peter, Ringborg, Sven-Erland, Tokmoderaten.
Media: AB, DN, ExpGP, GPSvDSvD.