söndag, januari 01, 2012

Ärad vare 2012 - Ett nytt inrikespolitiskt år

Det blir svårt att tro att 2012 kommer bli lika händelserik som 2011. En av förra årets största händelser i omvärlden fick sin gnista redan i december 2010. Den arabiska våren 2011 går mot en ny vår och nya ljusare tider. Fortfarande finns stora utmaningar för många av de länder som kastades in i de folkliga revolter som skedde under 2011. Fortfarande är läget osäkert kring många länder där de gamla despoterna fortfarande sitter kvar.

Frågan om det inrikespolitiska året kommer vara lika omvälvande som 2011 är också relevant. Till helgen som kommer väljs vänsterns nya ledare. Jonas Sjöstedt lär bli en rejäl utmaning för Håkan Juholt och Socialdemokraterna. Det bör påpekas att Vänsterpartiets nya ledare främst är ett hot mot Socialdemokraterna och deras förmåga att hålla kvar sin vänsterflank i väljarkåren. Ett tydligt vänsteralternativ inom oppositionen samtidigt som Miljöpartiet lockar väljare i storstäderna med en tämligen mer modern hållning kommer innebära ett huvudbry för socialdemokratin.

När Kristdemokraternas extrakongress är över kommer partiledaruppställningen vara komplett. Det råder i nuläget en ytterst liten tvekan om att Göran Hägglund skulle få se ridån gå för honom till förmån för Mats Odell. Utmaningarna är andra än vem deras företrädare är. Kristdemokraterna behöver fundera rejält på hur 2010-talets kristdemokrati ska uppfattas bland väljare. Den uppgiften måste tas på allvar.

Den stora frågan är också om Håkan Juholt får sin chans till revansch. Sällan har tillfället att vända blad på 2011 varit så skönt som för Juholt, även om han utåt sett känner ett enormt stöd, dvs inifrån partiet. Stödet utifrån är det stora problemet. Förmågan att framstå som framtidsinriktade och moderna är den stora utmaningen för en rörelse som ser sig som tidlös. Det är bara den att lösningarna inte är det.

Det lär hända en hel del innan kalenderbladet vänds upp för 2013. Innan dess lär vi notera vad som händer på det omtalade datumet 21 december 2012. Det återstår att se om världen går under eller om Mayaindianerna helt enkelt får konstruera en ny kalender, likt oss andra som vänder blad den 1 januari, varje år när kalendern tar slut. Ett blad som vi nu har vänt.

Bloggar: DHEJohan, KentNorah, Peter, Tokmoderaten.
Media: ABExp.