fredag, januari 06, 2012

Dagen då proletärsnobben Sjöstedt tar över

Gårdagens beslut om att inte föreslå delat partiledarskap var i sig inget som förringade Jonas Sjöstedt chanser att ta över. När den presumtiva parhästen Ulla Andersson insåg nederlaget, valde hon på ett snyggt sätt att dra tillbaka sin kandidatur med respekt för det beslut som kongressen precis hade tagit. Hennes enda chans till partiledarskapet hade förminskats till att partiledarskapet just skulle ha kunnat blivit delat.

Idag träder han in på scenen, proletärsnobben som tydligen ska vara det passande ordet. Till skillnad från sin företrädare som tyckte det var okej att hans dotter fick välja skola och då en friskola, samt att få privat sjukvård när han kämpar mot att vanligt folk ska kunna ta del av detta, har vi nu en partiledare som uppenbart vantrivs med sin tillvaro. Jag kan förstå detta, att bo i den kanske mest blåa stadsdelen i Stockholm är kanske inte en trivsam tillvaro för en person som faktiskt inte har valt att bo där, utan pga av att hans fru har gjort det.

Det kanske är något för Jonas Sjöstedt att känna in, känslan att bli påtvingad något som man själv inte har valt. Det när hans och hans partis politiska agenda är att tvinga på människor sin politik, fyllt med förbud, regleringar och hinder för vanligt folk att få bestämma över sina liv och göra sina egna livsval i alla möjliga situationer.

Samhället har ett ansvar, att se till att effekten av att göra fel innebär konsekvenser för den som gör det. Vänsterpartiet har dock en agenda för samhället som sträcker sig även mot de som vill göra rätt för sig. Hindra människor från att resa obehindrat, begränsa ett fritt företagande, tvinga på arbetsgivare arbetsvillkor som för många företagare skulle innebära direkt konkurs. Bara det en del av hela kakan.

Som jag skrev igår, vet man var man har Vänsterpartiet. Till skillnad från Socialdemokraterna som famlar efter en politisk inriktning har Vänsterpartiets inriktning varit självklar. Mot mer av politik, mer av statlig makt över medborgare. Med Jonas Sjöstedt kommer ingenting förändras.

Bloggar: MikaelRadikalen, SamuelSven-Erland, Tokmoderaten.
Media: AB, AB, AB, DNDNExp, SvD, SvD.