onsdag, januari 18, 2012

En debatt ett regeringsalternativ

Åtta partier, ett alternativ och frågan om vem som leder oppositionen. Partiledaruppställningen är nästintill komplett. Göran Hägglund som har förpassats till den tid på debatten där folk tänker mer på lunch än partiledardebatt är den som fortfarande hänger tämligen löst. När en alliansföreträdare träder tillbaka träder en annan fram. Så enkelt är det, det är snarare svårare att se vem som vill träda fram som oppositionsledare.

Reinfeldt ställer en fråga "Vem leder oppositionen?" Frågan är enkel men svaret är i nuläget svårt. Reinfeldt letar naturligtvis efter ett alternativ i svensk politik, ett alternativ mot Alliansregeringen. Utifrån dagens prestation skulle jag vilja säga Jonas Sjöstedt, en person i nuläget fri från skrupler som bara behöver fokusera på sitt ledarskap samt partiets politik. Sjöstedts retorik är naturligtvis annorlunda än Lars Ohly, lite mer tillspetsad, lite mera syrligare än tidigare. Det känns ibland lite som att man har väntat på detta tuggmotstånd som jag tror att Sjöstedt kan leverera mot Alliansen.

Jag är allmänt imponerad över Håkan Juholts debatteknik. Hans framträdande sista gången under 2011 var ett exempel på hur han under stor press räddade upp situationen och levererade ett framträdande som gav förhoppning om att det nu fanns ett till alternativ. Detta framträdande, ägnat främst åt lokal Stockholmspolitik än rikspolitik, välfärden är en kritisk fråga för Socialdemokraterna. Vissa vill hävda att de slarvar bort sin starkaste fråga. Det som hände idag får mig mer att tro på detta.

Fokus är rätt snedvridet. Man kritiserar försäljning av välfärdsverksamheter, man är kritiskt mot vinster, men problemet är att man inte är genuina motståndare till det. Fokus ligger på vinst, men inte på kvalitet. Vad behövs? En mer kundorienterad modell där valfrihet verkligen spelar roll. Viljan är förstås att fler fokuserar på äldrepeng snarare än en upphandlingsmodell.

Utifrån detta, Juholt bravader är hans att hantera. Vad kom utifrån denna debatten? En ny aktör med en helt annan framtoning än sin föregångare, en presumtiv oppositionsledare med ett mer nedtonad utstrålning. Håkan Juholt är pressad. Men framför allt en fråga som inte fick svar. Sverige saknar en stark opposition och framför allt ett bevis på vem som leder den. Jag är också intresserad av frågan, en stark opposition spelar en vital roll. När den rollen inte spelas ut blir det problem.

Bloggar: Anybody, Håkan, HögbergMartin, LasseMikael, Norah, PeterTokmoderaten, Westerholm.
Media: ABABABAB, DN, DNDNExpExp, SvDSvDSRSVT.