lördag, januari 28, 2012

En turbulent vecka och har sverigedemokrater låg iq?


"Som forskarna misstänkte hängde låg intelligens i barndomen ihop med rasism i vuxen ålder.
......
 Lågintelligenta vuxna dras dessutom till socialt konservativa ideologier, enligt studien."
Säga vad man vill om forskarbaserade undersökningar. Det dolda budskapet i artikeln säger något om var journalisten vill peka sitt finger. Att människor med låg intelligens skulle dras till främlingsfientlighet är den tankeställare som forskarna vill ge. Nu skulle jag inte vilja peka ut några i ett annat parti som ointelligenta. Problemet är att de då skulle använda det till sin fördel, dra på sig den där berömda martyrrollen, som det missförstådda partiet som man ska tycka synd om för att motståndarna är dumma mot dem.


Vad händer annars i vårt avlånga land? Att landa i en ny helg med denna tämligen underhållande undersökning känns rätt roande efter en vecka fylld av politisk turbulens. Att uppmärksamhet dras till kriser och konflikter snarare än det konkret politiska får också den som står utanför den sfär som dras med plågorna av ett sviktande ledarskap att inse allvaret med att bli alldeles för passiva.

Trots att socialdemokratin är i kris, det nya ledarskapet till trots, har Alliansen inte det övertag som folk kanske hade räknat med. Det finns förstås en förklaring att uppmärksamheten riktas någon annanstans. För vissa är all uppmärksamhet inte bra uppmärksamhet. Men de som befinner sig på åskådarplats när ett parti bekymras av ett en ledare måste bytas ut redan 303 dagar efter att han har tillträtt, har funderingar att tänka på. När krisen har lagt sig inom socialdemokratin blir fokus något annat. Socialdemokraterna längtar med att få komma ut politiskt, och då ska de få det motstånd som de förtjänar.

Idag hålls också valet av vem som ska leda Kristdemokraterna framåt. Trots att mitt ägg ligger i Göran Hägglunds korg, kan jag inte undvika att ge medhåll till Mats Odells vilja, att enande av partiet är det viktigaste efter den tid av intern ledar- och förtroendekris som har varit och som gjort sitt gällande den allmänna opinionens inställning till Kristdemokraterna är det viktigaste. Hur Hägglund ska hantera de som ville ha ha någon annan är också en uppgift som han måste hantera på rätt sätt om det är han som håller i ordförandeklubban efter helgen.

Åter till undersökningen. Jag skulle vilja säga att den mest bidragande faktorn till främlingsfientlighet är rädsla. Finns det rädsla blir det lätt att människor vänder sina taggar mot det som ses som annorlunda och kanske ser hotfullt ut. Idag är inte ett parti det stora hotet utan den allmänna attityd som sprider sig bland människor. Fördomar och vardagsrasism är större problem än ett parti som är sprunget ur en rasistisk bakgrund. Idag kompletteras vardagsrasismen med kommentarsfältsrasismen. Människor sprider fördomar och glåpord mot sådant som är främmande, men som döljer sin identitet i rädsla för att vi ska se deras rätta ansikte. Kommentera gärna detta, men var beredd att kunna stå för det också, med din identitet.

Bloggar: Asebeia, Johan, MattiasMikael, Norah, RadikalenTokmoderaten.
Media: ABAB, AB, AB, DN, DNDNDNDNDNExp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvDhttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/far-inte-rora-sig-fritt-i-riksdagen_6805191.svdSvD.