måndag, januari 16, 2012

Ett dödläge i svensk politik

Tillbaka från Mexiko i den svenska myllan och som inget hade förändrat sig. Folk och Försvars konferens blir den återkomst som politiska journalister har väntat på. Socialdemokraterna och Håkan Juholt ska idag göra ett säkerhetspolitiskt utspel i Sälen på konferensens andra dag. Samtidigt råder dödläget i svensk väljaropinion.

Det finns de som irriteras över att Alliansen inte tillräckligt tar tillvara på den situation som nu råder med bristen på en konstruktiv opposition. Det rådande läget där socialdemokratin faller mest på sina tidigare rödgröna kamraters bekostnad, samtidigt som avståndet inte tycks öka ger en fingervisning om hur ovisst det är i svensk inrikespolitik.

Folk och Försvars årliga konferens är lite av starten på det politiska året. Både Försvarsmakten och Officersförbundet har varit ute och skramlat pengar inför nästa försvarspolitiska beslut 2014. Gårdagens besked var en fingervisning om vad som komma skall. Diskussionen kretsar också kring den försvarspolitiska reform som nu har uppbackning från Socialdemokraterna.

Rop görs på fler övergripande försvarsuppgörelser. December månads två breda överenskommelser om nordiska stridsgruppen och Afghanistan är något om ett kvitto på det. Personalförsörjningsreformen i sig har varit lyckad i och med det höga antalet sökande per plats. Tills det är fullt utbyggt är det läge att se över villkoren för morgondagens soldater i ett försvar som mer ska bygga på mer kontinuitet och kännetecknas av hög användbarhet, tillgänglighet och flexibilitet.

Bort från den årliga försvarskonferensen och blicken riktad mot det nya politiska året 2012. Håkan Juholt viker inte i sin övertygelse, varför skulle han egentligen? Känslan av att vara en bättre människa kan kännas lätt när man har fått sin välbehövliga tid för vila. Tillbaka i det politiska landskapet är sig allting sig likt, ingenting har egentligen förändrats, hösten 2011:s kontroverser ligger fortfarande kvar som en våt filt.

Bloggar: Mikael, Norah, Roger, Tokmoderaten.