tisdag, januari 03, 2012

Hallå politiken!

"politiken hallå hallå hallå. Politiken hallå hallå." Det går inte att ta miste på betydelsen i denna underrubrik. Ropen på en konstruktiv dialog är mer talande nu än tidigare. Istället för att fokusera på vad som blev den första krisen, på 2012 första dag är det läge att fokusera framåt.

Två är bättre än en tycks råda i ett annat parti. Vänsterpartiets mest troliga stridsfråga kommer att blåsa upp kring dess kommande ledarskap. En majoritet står bakom ett delat ledarskap, enligt de rapporter som kommer utifrån den rundringning som SvD har gjort. Till skillnad från en socialdemokrati som famlar efter en konkret politisk diskussion, har andra kommit längre i utvecklingen. Att läsa motionerna till stämman är i sig inte uppmuntrande, men kanske roande. Vänsterpartiet tycks må mycket bättre än sina tidigare rödgröna kamrater.

Så vad kommer vi att kunna se av en konstruktiv opposition 2012? Mycket tyder än så länge att de konkreta politiska förslagen än så länge inte kommer från det största oppositionspartiet. Det är en sjukdomsinsikt i sig, och om krisen var påtalande 2011, var det något som inte hade behövts 2012. I sig är inte krisen i socialdemokratin begränsad till Sverige. I land efter land i Europa har socialdemokratin fallit tillbaka, mycket beroende på identitetskris och brist på konkreta idéer som fungerar idag.

Vänsterpartiet har valt att fokusera på hur de ska utveckla partiet, ledarskapet och vad som ska stärka dem inför nästa val. Även om man har svårt att tro hur deras idéer skulle vara banbrytande i 2000-talets andra decennium, finns en konstruktiv dialog inom partiet. Något för andra att ta efter.

Jag har i sig ingen avsikt att styra en diskussion. Det blir dock intressant när Aftonbladets ledarredaktion producerar två ledarstick som istället att fokusera på något viktigare, raljerar med Moderaterna, deras stöd i en viss fråga och eventuella stöd till partiet. S-krisen tar slut, lätt att säga när de som håller partiet under armarna inte ens förmår att forma konstruktiv dialog om partiets framtida utmaningar och istället ägnar sig åt indignationer.

Det vore då mer intressant om man nu fokuserade på den konkreta politiska diskussionen som gör den svenska oppositionen till en mer relevant sådan. Det om något är välbehövligt.

Media: SvD.