onsdag, januari 04, 2012

Inte lite väl tidigt att utvärdera?

Jag får väl säga att det har slagits något slags rekord att utvärdera en reform som den sänkta restaurangmomsen. Tre dagar tog det för media att börja rapportera om skepsisen mot att det kommer ske prissänkningar, nyanställningar mm inom restaurangnäringen.

Låt mig säga så här, kanske lite väl tidigt att kolla hur väl reformen kommer slå. Det är också intressant att många av de ledande restaurangkedjorna visar vägen för de andra inom näringen. Hittills har McDonald's, Max, TGI Fridays, O'learys och Pizza hut aviserat prissänkningar och nyanställningar. Nu uppmanas alla aktörer inom restaurangnäringen, från sin branschorganisation att vårda reformen.

En sak att försöka utvärdera en reform efter redan tre dagar, en annan att dumförklara en reform (och moderaternas väljare, vilket den ledande dagstidningen lyckades med på samma uppslag som sina nypåkomna konspirationsteorier), negligera alla de aktörer runtom i landet som dagligen sliter för att få vardagen att gå ihop. En relevant fråga är ju när dessa belackare ska åka ut i landet och lyssna till de små företagen inom näringen. Jag har frågat detta tidigare, Mats Eriksson, mannen bakom Momsbloggen och en av de främsta i kampen för den sänkta momsen ställer samma fråga.

Det vore intressant om vissa tog sig tid att lyssna till alla de aktörer som inte heter McDonald's, Max, eller Pizza Hut. Det är ju för dessa som reformen betyder allra mest.

Media: SR, VT.