fredag, januari 13, 2012

Juholts utmaningar: europakt och de interna turerna

I sig finns det många frågor som kräver svar den dag då Håkan Juholt visar sig i rampljuset igen. Det är en fråga om vad som försiggår bakom kulisserna. I sig har det givits råd till Juholt att hålla lite låg profil för att inte ytterligare spä på de turer som som har skapat oreda både för honom och hela den socialdemokratiska rörelsen. I sig intressant att han nu kritiseras för sin låga profil.

Sveriges regering öppnar för en anslutning till europakten. Det är Juholts ena utmaning att hantera. Tidigare har han tvärt sagt nej till pakten, men i juholtsk and kan man inte riktigt vara säkert på det konsekventa nejet. Statsminister Fredrik Reinfeldt öppnar för ett anslutande, men på premisserna att Sverige inte behöver ansluta sig utan att behöva binda sig till de regler som utformar själva pakten.

För Sveriges del är budgetdisciplin en grundfast del i det svenska finanspolitiska ramverket. Att den nya europakten tar sin grund i att skapa bättre budgetdisciplin är i sig inget kontroversiellt för Sveriges del. Det är dock frågan om hur det kommer uppfattas som att Sverige tar en bakväg in i ett samarbete som väljarna har sagt nej till. Utkast till hur pakten ska utformas talar om möjligheten att icke euroländer kan ansluta sig till euron utan att förbinda sig till de regler som pakten skulle ställa på euroländerna. Vad som blir Sveriges ställningstagande blir en intressant diskussion.

Juholts krav på att stryka satsningen på höjd a-kassa är det som fortfarande vållar frågetecken. Juholt och Tommy Waidelichs dribblande i denna fråga är det som skapar frågetecken. De dokument som läckte ut i december skapar en obehaglig bild av spelet inom partiet, ett spel där partiets tjänstemän får klä skott då förslaget om höjd a-kassa alltid har funnits med enligt Juholt/Widelic. Det är bara att de nya uppgifterna nu säger att Juholt verkligen bad om att stryka denna satsning i sista stund.

På morgonkvisten hade jag en kort konversation med en bloggkollega från S-håll. Jag har delat deras syn på de senaste turerna kring en enkät som skickats ut till förtroendevalda socialdemokrater runtom i landet. Visserligen finns det frågor att ställa när journalister försöker skapa splittring. Det är en annan fråga där osanningen gör sig påmind. Juholts agerande och de interna likt min bloggkollega konstaterade det, kommer dominera svensk inrikespolitik fortsatt, ända fram till sommaren om det vill sig illa. Det är en fråga om vilket tålamod som finns kvar.

Bloggar: Kent, Radikalen.
Media: AB, DIDN, DN, DNExp, SvD, SvD, SvD.