fredag, januari 13, 2012

Sjöstedt och pretty little liars

Till slut träder alltid någon fram och berättar vad som egentligen hände. Tommy Waidelich agerar livvakt för Håkan Juholt i turerna kring vad som egentligen hände under det så kalalde stormiga mötet i oktober och de självande minuterna innan.

Det har förnekats i tid och otid att justeringar hade gjorts i sista stund, att förslaget om stärkt a-kassa var ett fröslag som fick se papperskorgen. Tommy Waidelich medger nu att det pågick justeringar i sista stund, men ansvaret är i grunden hans.

Vad innebär detta egentligen? Ja rent konkret innebär det att en rätt pinsam historia kunde ha fått sin upplösning långt innan spekulationerna om att Håkan Juholt ljög inför media och partifolk om vad som egentligen hade hänt. Tommy Waidelich sökte stöd i sin chef om de förändringar som han såg som nödvändiga. Man skulle gärna ha följt det möte mellan Juholt/Waidelich och de socialdemokratiska riksdagsledamöterna. Historien har inte varit gynnsam för socialdemokratin.

Det är sådana historier som kunde ha undvikits om man nu hade varit mer rakryggad och medgett sina intentioner än att låtsas om något annat och skylla på andra, särskilt när man var direkt ansvarig för de nämnda korrigeringarna.

En haltande socialdemokrati sätter prägel även på det nya året. Frågan är vad detta innebär rent konkret. Folk kommer säkert fråga varför de inte medgav från första början. Hur det hanteras är deras ansvar.

Samtidigt i en annan del av Stockholm, Sverige eller var han nu befinner plockar Jonas Sjösted in sympatier under sina första dagar som partiordförande. Vänsterpartiets framgång är rent opinionsmässiga och uppgången kan delvis beskrivas Sjöstedt. Framför allt har det under en tid inte varit någon tvekan om vem som som skulle stiga fram ur Lars Ohlys skugga.

Även om det rödgröna samarbetet inte existerar mer än i medias medvetande, jämnas marginalerna ut lite mer för varje dag. Socialdemokraterna hamnar i kläm mellan två partier som har medial och opinionsmässig motvind. Att styra skutan rätt är den stora utmaningen för rörelsen. På onsdag kommer ett kvitto på Håkan Juholts dagsform. Hans bästa stund är i debatterna, han har ingen som helst möjlighet att misslyckas.

Bloggar: Kent, Martin, Olsson, Peter, Tokmoderaten.
Media: AB, ABDN, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvDSvD.