fredag, januari 27, 2012

Stefan Löfvén socialdemokratin och öppenheten på Twitter

Stefan Löfvén är nu vald och och hyllningskören stämmer nu in i gemensam stämma till den nya ledarens ankomst. Det är just den där kulten kring en ny eldare som ska frälsa partiet här och nu. Tanken på att de aldrig lär sig tycks bekräfta sig ännu en gång.Kraven har duggat tätt om att processen ska ske öppet inom socialdemokratin. Dock har den frånsett dagens partistyrelsesammanträde mer gett sken av en konklav i det Sixtinska kapellet än en process likt den som skedde i Centern och Miljöpartiet. Frågan är hur processen sker fram till den ordinarie kongressen.

Nog om att det nu råder en nyuppfunnen eufori i ett parti som var lika entusiastiska i mars när Håkan Juholt vaskats fram och där ditkommenderade ombud manades att genom acklamation godkänna valberedningens förslag. Men den entusiasm som tidigare infunnit sig borde ge en och annan socialdemokrat en tid till eftertanke. Faktum är dock att Stefan Löfvén behöver tid att etablera sig. Att nu tro att den nye ledaren är Messias, en ny Branting eller vilket epitet man vill tillägga honom är i nuläget lite väl ivrigt, som försöker glömma bort det gamla, sopa allt under mattan, trots att missnöjet inte har lagt sig bara för att ledarkrisen nu är löst för tillfället.

Stefan Löfvén ska bli intressant att följa. Hur man kommer ta del av hans arbete blir också intressant. Det som faller i intresse hos undertecknad är Löfvéns ambitioner kring sociala medier. Noterat är att ett Twitterkonto finns sen länge. Dock har kontot inte gett möjlighet till någon att fritt få följa den nya partiledarens förehavanden. Inga uppdateringar har gjorts sen 22 september 2010 då det skapades, ännu har ingen valt att låsa upp kontot. Om det förblir stängt kan man fundera kring hur det ses på den öppenhet som det har talats så mycket om från socialdemokratiska anhängare.

I skrivande stund har Stefan Löfvéns twitterkonto fortfarande stängt möjligheten för vem som helst att följa honom. Vad som tycks framgå är att kontot skapades för att skydda Stefan Löfvéns identitet. Dock har den nyligen uppdaterats med tanke på beskrivningen. Om det nu är Stefan som har skapat kontot själv eller inte, vore det välkommet om han tog steget ut i de sociala medier. Själv är jag medlem i ett parti där partiordföranden visar samma intresse för att vistas i sociala medier som en järnkamin på en AIK-träning på Karlbergs IP. Jag kräver inte att Fredrik ska ut och agera i sociala medier men jag välkomnar varje partiföreträdare som gör detta.

Om Stefan Löfvén väljer att använda Twitter som en kanal skulle det vara kul. Om han gör det vore det kanske lämpligt att ge vem som helst möjlighet att följa honom. De som stör sig på att Arkelsten blockar följare borde tycka att det vore rimligt att Löfvéns konto inte förblev stängt. Det går ju som sagt att blocka ovälkomna följare.

Bloggar: Högberg, Krassman, Mikael, Radikalen, Tokmoderaten.