tisdag, januari 17, 2012

Synd om socialdemokratin eller oppositionen?

debattplats gör Jonas Sjöstedt skäl för sin roll som ett av oppositionspartiernas ledare. I Sälen hade vi igår chansen igår att skönja en del av den socialdemokratiska inriktningen för försvars- och säkerhetspolitiken. Talet var helt utlämnat från synen på det svenska försvarets förutsättningar bortsett från varningsropen om underfinansiering och behovet av förändrade anslag till 2014-15.

Detta faktum kommer sannolikt få att minnas. Håkan Juholt och sanningen semestrade tydligen inte på samma plats och kan känna en del frustration kring det faktum att den främste oppositionsledare rör till det igen. Själv har jag en del i detta i och med att Juholts klavertramp belyses, men känslan över vad som är rätt och fel bör råda. När det påstås att ett parti som inte ens står upp för det nya personalförsörjningssystemet inom Försvarsmakten, skulle ha stött regeringen i denna omröstning trots att man inte satt i riksdagen då blir det problem.

Frågan landar snarare i om det inte är synd om svensk politik. Den svenska oppositionens främsta parti gör det som de tydligen brister mycket i, konsten att vara en konstruktiv opposition. Det kan lätt bli så, att växla om från ett regeringsparti som ska stå upp för sin politik till ett parti som ska ställa regeringen till svars kan vara svår när man under de senaste 80 åren inte haft särskilt många av dessa i opposition.

Nu vet vi att allt kan förändras när som helst. Läget i svensk inrikespolitik är ovisst och att alliansregeringen trots allt inte har ett större försprång än förväntat. Alliansen har all anledning att svara upp mot vad folks krav och förväntningar för att återigen förtjäna väljarnas förtroende. När svensk opposition är på banan igen, om nu när kan vi förvänta oss kamp in i kaklet. Det är ingen inom borgerligheten som slår sig till ro.

Bloggar: Högberg, KentTokmoderaten.
Media: AB, AB, DN.