onsdag, januari 18, 2012

Upp och hoppa - dags för debatt

2012 började inte riktigt som det var tänkt för vissa. Trots allt går de inte att gotta sig åt andras elände. Men på något sätt börjar det politiska året med en rivstart. Juholt gick till attack om försvaret och spred falskheter, turerna kring vad Juholt och Waidelich ville kring förslaget kring förändrat a-kassa fortsätter, Reinfeldt åker dit i en faktakoll gjord av SvD. Dagen präglas av partiledardebatt och intresset är säkerligen lite större nu än tidigare.

Juholts försök att skapa fokus kring politiken är i sig inget som har övertygat. Vad nu Socialdemokraterna vill i konkreta förslag är den stora frågan alltjämt. Reinfeldt må skönmåla enligt många socialdemokraters tycke, men frågan är kring hur väl Juholt lyckas med sin svartmålning. Sverige klarade krisen väl, när andra pratar om nedskärningar kan Sverige prata om reformer. Klyftorna ökar enligt Juholt, men Sverige är ett av de mest jämlika länderna och på det har vi en välfärd som är skattefinansierad, en förutsättning som suddar ut skillnaderna ännu mer.


Som det tidigare har konstaterats, antingen väljer man en syn där alla får det lika illa eller så väljer man en syn där välståndet ökar olika men ändå för alla. Den av vänstern hatade Margret Thatcher lyckades trots allt att öka välståndet för alla, enligt hennes sista framträdande som premiärminister.


Men Socialdemokraterna har inte mycket konkreta förslag att gå på än så länge, Håkan Juholt har en vilja, men alla de viljor och hur de ska finansieras är den stora frågan. Det blir såklart ett problem när de konkreta förslagen uteblir. Juholts förmåg att göra drastiska saker gör sig påmind. Inte heller frågan om europakten gör att Juholt redan nu vågar ta ställning till ett ännu ej färdigt förslag. Juholt säger nej till ett samarbete som ska bygga på samma premisser som varit sedvänja i svenska offentliga finanser sen länge, ett samarbete där Sverige frivilligt kan delta utan eventuella förbindelser.


Håkan Juholt är trots allt bäst i den stund då han får debattera. Jag känner på mig att han är mer hungrig idag än tidigare. Vårterminen har startat rejält, vi kommer säkerligen inte bli besvikna av dagens händelser.


Länkar: ABAB, DNDN, DNDN, DN, ExprExprExpr, SvD, SvDSvDSvD.