torsdag, januari 05, 2012

Vänsterpartiet - trots allt tydliga i över 90 år

Att läsa de motioner som ska behandlas på Vänsterpartiets kongress är i sig inte särskilt uppmuntrande, kanske lite roande. Trots allt det som förundrar en, Vänsterpartiet är ett tydligt vänsteralternativ i svensk inrikespolitik. Det är det positiva med att ha ett parti som Vänsterpartiet, att veta var man har sin motståndare är bekvämt. Göran Persson uttryckte sitt obehag kring Fredrik Reinfeldt och medgav att Bo Lundgren var en mycket mer bekväm motståndare. Inte för att åsikterna var bättre, utan för att GP visste var han hade Lundgren.

På samma sätt kan man känna inför dagens socialdemokrati. Var de befinner sig nu, vart de är på väg är den stora frågan. Socialdemokraterna gjorde aldrig läxan efter 2006, när 2010 innebar ytterligare ett nederlag var behovet av förändring rätt uppenbar. Det är där som socialdemokratin befinner sig i nuläget, oklart om vart de är på väg.

Symbiosen mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sträcker sig i sig bakåt till 1910-talet då de senare bröt sig ur Socialdemokraterna. I sig kan det bero enligt mig på inställningen till de revolutionära vindarna som blåste under den tiden, Socialdemokraterna valde en mer parlamentarisk väg än sina utbrytare.

För den svenska socialdemokratin har det i sig varit positivt. Fördelen med ett alternativ längre ut till vänster i svensk inrikespolitik har gjort att Socialdemokraterna har kunnat ta en position på den politiska skalan, lite ut åt vänster där man har kunnat framstå som mer trovärdiga än just Vänsterpartiet. När Vänsterpartiet har som ambition att förtydliga sin vänsterprofil kan det i sig vara positiv även för Socialdemokraterna. Problemet idag är att Socialdemokraterna även utmanas utav Miljöpartiet. Jonas Sjöstedts profilering kan innebära en del huvudbry hos Juholt och Co.

Var Socialdemokraterna ska finna sig på den politiska skalan är en oklar fråga än så länge. Trots allt känns det som Vänsterpartiet alltid har befunnit sig i samma läge sen de bildades. De har trots allt varit tydliga med sina ideal och har inte haft ambitionen att förändra sig särskilt mycket. Det kanske är detta som är det intressanta med just Vänsterpartiet, man vet var man har dem.

Bloggar: JingeMartin.
Media: ABABExpExpSvD, SvD.