söndag, januari 22, 2012

Vem sa att politik var ointressant?

Drygt en och en halv timme innan Håkan Juholts presskonferens står jag i kassan på Hemköp under Åhlens City i Stockholm och smyglyssnar till ett resonemang som förs av några kvinnor bakom mig i kön. Fokus är riktat mot tidningarnas förstasidor, vilket gör samtalsämnet rätt självklart. En och en halv timme senare kommer beskedet och de förväntningar som utmynnade i det samtalet som fördes bakom mig hade besannats.

Håkan Juholts turer har väckt intresse, frågan är bara om det handlar om person eller om det också kan omsättas i intresse för den politiska utvecklingen. Jag beskådar den senaste SIFO-mätningen och ser att i tider av socialdemokratisk kris, är det inte till andra sida som väljarna främst förflyttar sig. För moderater är den politiska utvecklingen ett långsiktigt projekt, inte något som utmynnas i snabba lösningar, en quick-fix för att boosta förtroendesiffrorna här och nu. Förtroendet bygger mycket på två framgångsrika valresultat, på den grunden fortsätter den politiska utvecklingen även om det utåt sett inte kan tyckas vara så.

För Socialdemokraterna har det handlat om den politiska nystarten som man glömde bort under fyra år, för att strävan efter makten blev viktigare än de politiska idéerna. På samma sätt känner jag inför det faktum att Alliansen nu är inne på sin andra mandatperiod i regeringsställning. När man steg för steg cementerar regeringsinnehavet ökar utmaningen för att man inte bara ska framstå som bara ett i etablissemanget utan också som en aktör som vågar möta samhällsutmaningarna och ständigt utveckla sig och vara intressant. Förnyelse förblir något konstant som man hela tiden måste arbeta med.

Jag läser och hör ibland sägner om att Alliansen är idélös och kan delvis förstå i och med att de kan verka vara så utåt sett. Folk har stört sig på det faktum att Fredrik Reinfeldt varnade för partier som snackade om idéer och visioner för samhället. Det är bara frågan om idéerna och visionerna ska utformas av partier eller om det är vanliga människor som ska få forma dem och det är utifrån detta som partier formar sina lösningar. Helt klart kan det tyckas att vissa drar sig mer åt ideologiska skrivbordskonstruktioner. I andra fall blir den ideologiska identiteten något underliggande, men utgångspunkten är människan, ens egna värderingar och känslan  inför vad som är rätt och vad som är fel.

Politik kan väcka intresse. Det handlar bara om att de som påverkas av den får större utrymme att också påverka den. Jag kan känna det när jag lyssnar till de som åker runt och besöker verksamheter, samtalar med lärare, sjuksköterskor, äldre och patienter. De har idéer och visioner för hur deras verksamhet ska utvecklas, hur de i högre grad kan få möjlighet att påverka sin egen situation.

Det är just i denna grund som ett långsiktigt förtroende byggs. Inte i ambitionen att presentera färdiga lösningar utan framstå som de som tar människan som grund och utformar de lösningar som är rätt. Politik kan vara intressant, det är bara se till att de som påverkas av politiken får chansen att också påverka den.

Bloggar: Jerker, JesperKarl, Kent, Kjellberg, Rolf, TokmoderatenZac.
Media: ABAB, AB, AB, ABDN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD.