onsdag, februari 01, 2012

Föraktet signerat LO och Aftonbladets ledarsida

Jag hade egentligen tänkt att kommentera det på något sätt. Hela andemeningen i Eva Franchells text visar på ett förakt kring en politisk företrädare, att det är viktigare att förlöjliga just Filippa Reinfeldt istället för att just fokusera på diskussionen om Stockholms sjukvård ska utvecklas. Hennes förakt inför en politisk företrädare får sitt komplement i Anders Lindbergs sena krönika.

Det begrips förstås inte att just synen på människor som råkar vara lite mer välbärgade grundar sig i ett klassförakt. Att som nätverket "Allt åt alla" genomföra denna utflykt, visar bara på den polarisering som skapas av det bemötade som kommer från svensk vänster. Att den välbärgade Solsidanbefolkningen ska skådas genom ett bussfönster, som om det vore djur på en savann. Ironiseringen kring att göra det omvända, en underklassafari i de mindre bemedlade orterna skulle inte möta särskilt mycket uppskattning. Därför möter det ingen uppskattning. När Lindberg pekar på förakt avslutar han texten med att "Det är just de mobbarna som styr vårt land." Vem var det egentligen som visade förakt?


Torbjörn Hållö, LO-ekonom tyckte det var lämpligare att stämpla en kristdemokratisk riksdagsledamot som utvecklingsstörd. Vad som föll i hans smak att använda detta uttryck får stå för honom. Det är klart, att få slut på eller skita i argumenten visar på ett tydligt exempel här. Caroline Szyber är en av de som pekat på ett tydligare lokalt ledarskap, samtidigt som hon arbetar aktivt med just den nationella aspekten. Det förtjänar dialog, men vissa klarade tydligen inte av det.