söndag, februari 26, 2012

McDonald's och en vänsterinriktad cynism

Dagens Aftonbladet Kultur torde vara ett tydligt exempel på avsaknaden av kulturella inslag. Det är just en politisk kamp med konspiratoriska drag som får utrymme snarare än en kulturell debatt som kanske borde ha figurerat på detta uppslag. Vad är egentligen problemet? 

Astma- och allergiförbundet valde att instifta en "Tryggare mat"-certifiering, där restauranger som gav tydlig information om näringsinnehåll blev belönade med en certifiering. Eftersom McDonald's riktar sig mycket mot barnfamiljer är det högst ett ansvarstagande från dem att deras mat har ett tydligt innehåll, för att föräldrar och barn ska vara säkra på vad de stoppar i sig. Filippa Reinfeldt som landstingsråd och Moderaternas talesperson i sjukvårdsfrågor tyckte det var ett bra initiativ och valde att skriva om certifieringen. Att det var just på McDonald's serveringsbrickor var mer uppseendeväckande än att ett förbund valde att öka konsumenters medvetenhet om tryggare mat.

Bortsett från det faktum att man bör undvika underskrift med enskilda företagsrepresentanter blir det i övrigt mer komiskt. Ser man till logiken i texten, räcker det med att man yppar namnet McDonald's i en argumentation för att det ska dras sammankopplingar mellan moderater och McDonald's. Inte på något sätt tycks det vara tillåtet att nämna McDonald's vid namn. Man kan tycka att det är just McDonald's som är problemet. Att de är Sveriges största ungdomsarbetsgivare, att de ger möjlighet till människor att driva sin egen restaurang under deras koncept är något oviktigt.

Det får förstås en cynisk vänster att dra slutsatser om att regeringens jobb är ett enda beställningsarbete för McDonald's. Sänkta avgifter för arbetsgivare som anställer unga under 26 år och nu restaurangmomsen. Problemet är bara att den sänkta restaurangmomsen inte är riktat till McDonald's utan mot tusentals av de entreprenörer runtom i landet som sliter dag ut och dag in för att få verksamheten att gå ihop. För många av dessa innebär sänkta arbetsgivaravgifter och momssatser, mycket mer än för det multinationella företaget. Det innebär att de kan anställa den där extra resursen, det innebär att de kanske kan göra den där efterlängtade investeringen. Problemet är ju tämligen uppenbart att vänstern inte bryr sig om dessa.

I debatten om dessa reformers vara eller icke vara är det just inte McDonald's som kommer i kläm. Exempelvis hotas vart femte jobb i Försvarsmakten om den sänkta ungdomsarbetsgivaravgiften tas bort. För  Sveriges kommuner och landsting innebär det en ökad kostnad på runt 3 miljarder kronor, enligt en beräkning från Riksdagens Utredningstjänst. Inget av detta kompenseras. För många små restaurangföretagare innebär det en hårfin skillnad mellan vinst och förlust.

Det är just deras vardag som glöms bort i vänsterns cyniska kamp mot företag som just McDonald's i tron att allt är ett beställningsarbete. Man trodde inte att det skulle bli mer patetiskt. Jag förstår att vänstern har det lite svårt med multinationella företag. När de väl trampar på de små restaurangföretagen ursäktas det av att det finns någon annan de visar sin avsky mot.