onsdag, februari 29, 2012

Något om om vad som händer

Kampen mellan de politiska giganterna Socialdemokraterna och Moderaterna hettas upp än mer om man får tro den omvärldsbild som går att ta del av. Kampen om de frågor som Moderaterna kopplade greppet om får en ny utmaning från en tidigare fackföreningsledare som nu sjunger både näringslivets och arbetets lov.

Det är i sig positivt att kampen hettar till och får liv igen. Stefan Löfven är i sig en utmaning. samtidigt som stödet för honom växer, växer även förväntningarna på att han även ska leverera. I nuläget är beskeden rätt ljumma.

Fokus i nuläget ligger på vad som bl a växer i takt med omvärldens efterfrågan. Det är intressant när "Brukskort-Ingvar" ska säga sitt om en sak som han tycker sig veta bättre än statsministern själv. Det som skulle vara ett rykte hos regeringskansliet är snarare en medvetenhet om det uppsving som sker inom den näring som blossar upp igen. En stark efterfrågan ställer krav på resurser för att klara av matchningen på arbetsmarknaden. Det besök som ändå gjordes var till den institution som fått drygt 8,5 miljarder i nya resurser.

Ropen på att politiken ska lösa allt lyser igenom. Infrastruktur ska fixas, bostäder likaså. Det är bara att någon ska ju bygga. I det avseendet finns det planer, det är bara för Ingvar Persson att gå in på Trafikverkets sidor för att se vad som planeras, både i norr och i Bergslagen som är hett.

Mycket kommer till stånd på grund av att det just krävs resurser, något som kommit infrastrukturen till del på grund av tidigare års svarta hål i finansieringen. Just ropen på att staten ska gå in med stora resurser är en sak. Det gäller också att planera för den dag då efterfrågan eventuellt viker. Skynda långsamt är kanske inte är så pjåkigt, då riskerar det annars att bli som i Grängesberg på bilden.

I tider av ekonomisk oro krävs det en politik som är ansvarsfull och satsar på de reformer som är jobbskapande. Att tro att allt till alla nu är möjligt, måste även kunna bevisa detta och vara beredd att svara upp när det löftet inte kan hållas. Att statsministern gör besök i Pajala är bara ett tecken på att intresset för den nu viktigaste frågan är hett.

Media. AB, AB, Exp, SvD.