tisdag, februari 21, 2012

Politisk impotens och avsaknaden av alternativ

Ulf Kristerssons utspel var i sig ett utspel räknat till att lägga saker och ting tillrätta, eller köpa sig tid lagom till att förslaget ska presenteras, hur man nu vill se på utspelet. Sjukförsäkringen är en av de viktigaste reformerna som alliansregeringen har genomdrivits. Nu hotas den av ren och skär oppositionspopulism som hellre slår mot enskilda delar än att orka gå på helheten.

Demokratisk makt är ett privilegium, det är ett instrument som går att använda för att driva igenom den agenda som man står för. Genom valresultatet finns en möjlighet för oppositionen att göra det som är möjligt för dem, att presentera egna helhetslösningar som kan drivas igenom i riksdagens kammare. Det är just där som det finns en brist i oppositionens arbete. De har möjligheter, men tycks sakna handlingskraften.

Morgonens utspel gav en del reaktioner. Det är dock talande hur den politiska handlingskraften sprider sig ända från Cephalus in i de s-märkta bloggarna. Det bör rimligtvis förklaras varför de är att misstro demokratin genom att visa på oppositionens bristande handlingskraft i att presentera helhetsförslag och fråga dem om de vågar spela ut Sd-kortet i en eventuell misstroendeförklaring. Det kan frågas hur effektivt det är att upprepa frasen "sjuka sjukförsäkringen" när oppositionen tycks sakna förmågan att presentera ett eget lagförslag.

Utifrån den den makt och det inflytande som oppositionen har, i och med möjligheten att driva igenom konkreta beslut, är detta ett rent magplask och konsten att inte ta rollen som opposition på ett seriöst sätt. Genom två utskottsinitiativ uppmanar man regeringen med att återkomma om hur man ska ändra en del i en lagstiftning. Hellre bråka om enskilda detaljer än att agera seriöst och lägga fram helhetsförslag som de har all möjlighet att driva igenom i kammaren. För i och med att det som Peter Johansson skriver "..att Riksdagens är den beslutande församlingen, Regeringen den verkställande." kan man fråga sig varför opposition saknar så pass mycket handlingskfraft att presentera en egen lagstiftning. Möjligheterna finns men viljan tycks saknas.


Bloggar: De tystaJohan, KentMikael, Parkstugan, Tokmoderaten.