måndag, februari 13, 2012

Stefan Löfven skapar förväntningar

En tillbakadragen partiledare, med försiktighet som dygd. Stefan Löfvens framträdanden förmedlar ett betydligt större lugn än hos hans företrädare. Hans försiktiga framtoning, att invänta och skapa förväntningar är också en utmaning. Det är frågan o de förväntningar som nu byggs utifrån Löfvens avvaktande inför de konkreta beskeden, inte riskerar bli allt för stora.

Det som förstås blir en bärande faktor i både Löfvens och Socialdemokraternas politik är den kring frågan om skattepolitiken, den som ska finansiera partiets politiska lösningar. Att Löfven medger att det är svårt att dra in en av regeringens största satsningar, den om jobbskatteavdraget som ger mest skillnad för de med låg- eller medelinkomster är förståeligt. Att locka just dessa grupper mer hotet om att dra in tusenlapp för den ensamstående sjuksköterskan varje månad, är säerkligen inte det bästa greppet.

Det är just ett svar som detta som ställer frågan om resten av paketet. Leif Pagrotskys skatteutredning som ska vara klart om ett år, lagom till den kongress som hålls i april 2013, kommer vara bärande för hur trovärdig partiets lösningar kommer att framstå. Pagrotsky har själv medgett att större sänkningar eller höjningar inte lär bli aktuellt. Att sänkningar uteblir är förståeligt, men att större höjningar också utesluts redan nu är mer förvånansvärt.

Att Stefan Löfven skapar förväntningar går inte att ta miste på. Att han skulle vara lika yvig som sin föregångare Juholt är svårt att se. Nu har själv skapat sig ett andrum, både för sig själv och för sitt parti. Det andrummet skapar förstås förväntningar, om dessa förväntningar leder till en ytterligare besvikelse. Mona Sahlin fick erfara detta, frågan är om Stefan Löfven går i samma fälla.

Bloggar: AndréJohan, Martin, Peter.
Media: ABAgenda, DNDN, DNExpExp, SR, SvDSvDSvD, SvTSvT.