måndag, mars 05, 2012

Medvedev out - Put-in

Ryssland är ett land som i sig kan kännetecknas av hög politisk stabilitet. Inte sällan, eller nästan alltid får de det politiska styret sin vilja igenom. Oavsett vad som kommer utifrån gårdagens presidentval är allt egentligen som vi hade förväntat oss. Putin är tillbaka, rent ceremoniellt eftersom han alltid har funnits där, ett steg bakom president Medvedev.

Det är lite skämtsamt jag liknar Lars Ohlys utnämnande som kulturpolitisk talespersonvid vid en reträttpost i Vänsterpartiet, på bekvämt avstånd tills den dag då han återtar ordförandeklubban. Så hade det kunnat sett ut om Vänsterpartiet var Ryssland, men så enkelt är det inte. Putin hindrades av en konstitution att fortsätta som president vid förra valet. Men inget hindrar honom från att ställa upp igen. Medvedevs tid får ses som en parentes i historieböckerna, det är egentligen Putin som håller i taktpinnen.

Från olika håll möts vi av rapporterna om det utbredda fusket som finns. I ett land som bör ses som en arrangerad demokrati, inte det öppna och transparanta samhället där möjligheten att utmana det sittande styret ses som tämligen liten.

Å andra sidan möts vi av ett tämligen arrangerat skådespel. Människor, transporterade för att visa sin lojalitet för den ryske ledaren, nästan i nordkoreansk tappning. De finner dock sin tilltro till en ledare som för många ryssar inneburit ett betydande uppsving rent ekonomiskt. För många är den högre levnadsstandarden något som spelar roll. Att äventyra sin ekonomiska status till förmån för politiska omvälvningar kanske inte är särskilt önskvärt för dem.

Det är tjugotvå år sen muren föll och ett nytt Ryssland växer fram. Trots allt har den demokratiska utvecklingen tett sig på ett intressant sätt. Det är frågan hur den ryska demokratin kommer att utveckla sig de kommande tjugo åren. Trots allt kommer den putinska eran att fortsätta alltjämt, trots allt är det människor som har önskat sig detta.

Bloggar: DickHögberg, Tokmoderaten.
Media: ABABABDNDNDNExpGPSRSRSvDSvDSvDSvTSvT.