torsdag, mars 08, 2012

Skilsmässa är tragik inget att medialt gotta sig åt

En separation som skapar rubriker. Livet inom offentligeheten skapar ett fokus på personer som i sig kan te sig ohållbart. Att det tär har vi varit medvetna om tidigare. Men oavsett om det handlar om Sveriges främsta par, statsministern och hans fru är det inget annat än ren tragik att det tar slut.


Det är här som gränsen dras mellan vad som är det offentliga och det privata. Människors familjesituationer förtjänar inte att valsa runt i medias fokus. Politiken i sig är en tärande bransch. Det är i sig en konfliktfylld arena, med människor som allt som oftast inte tycker likadant. Dock finns det en respekt mellan politiska motståndare. Att ha ett sjyst förhållningssätt mot sina politiska motståndare skapar en grund för ett sundare debattklimat.

Medialt finns inget mer makabert än att gotta sig i  familjer med familjemedlemmar som lever i offentlighetens ljus. Det finns ingen som tjänar på att landets mest framträdande politiska radarpar går skilda vägar. Det må ha känts jobbigt att ta ett beslut som detta, ett beslut som inte går att hålla hemligt i deras situation.

I sig är ett uppbrott en väg att gå vidare och inte fokusera på en tärande situation. Jag har själv gått igenom situationen där ens föräldrar väljer att bryta upp. En situation där ens illussion om mamma och pappa ska leva med varandra för resten av deras liv, bryter samman. I sig kan en separation vara tråkig, men inget som bör leda till något sämre, för min del har det blivit bättre idag, med föräldrar som lever lyckligt med var sin ny livspartner.

Därför behöver inte Reinfeldts privata förhållanden att valsa runt i medias skottglugg. Det finns som sagt andra saker att fokusera på. Människor som inte gör något annat än att raljera åt paret Reinfeldts situation, förtjänar ingen som helst respekt för detta.

Bloggar: HögbergJohan Westerholm, Tokmoderaten.
Media: Ab, 23,  ExpDNSvD2,  SVTSRGPNyheter 24HDSkånskan