måndag, mars 19, 2012

Sossar vinner inte på att prata om Moderaterna

Det var som att Per Schlingmanns medverkan i SvT Agenda fick den där effekten som Moderaterna hade hoppats på, den som man inte kanske tänker på. I ett vips kretsade hela debatten, all diskussion i samtal på sociala medier om en sak. Alla oavsett partifärg pratade om en sak. Den saken var Moderaterna.


Det känns lite bekymrande som det känns roande. På ett sätt väcks folks fascination över att prata om just Moderaterna som begrepp. Per Schlingmann hade den inverkan på debatten igår. Jag vet varken om jag ska glädjas eller rycka på axlarna. Jag väljer nog att göra det förstnämnda.

För om debatten ska bli på detta viset, att diskussionen som sker ska kretsa kring en sak, nämligen Moderaterna blir det hela intressant. Faktum är att detta fokus har funnits sedan processen med Nya Moderaterna tog form. Moderaterna kommer aldrig bli nya arbetspartiet, Moderaterna kommer aldrig bli trovärdiga när det kommer till välfärden, Moderaterna kommer aldrig kunna lägga beslag på den svenska modellen.

Den senare aspekten har utvecklat sig in absurdum när den nordiska S-organisation SAMAK valde att varumärkesskydda begreppet "Den nordiska modellen". Jag förstår att många hade hoppat till om Moderaterna hade fått för sig att varumärkesskydda ordet demokrati. Det skulle säkerligen väcka mycket ilska, därför är detta ett tecken på den desperation som finns när man försöker dölja bristen på lösningar för framtiden när man genom byråkratiska manövrar försöker lägga beslag på olika begrepp.

Efter Sverigemötet fortsätter förnyelsearbetet inom Moderaterna, jag förmodar att även Socialdemokraterna på allvar ser över sin politik efter två katastrofval. För Moderaternas del handlar det om arbete i fem ordinarie samt fyra ytterligare arbetsgrupper som formar partiets politiska plattform inför valet. Även det utsätts för hån. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Tydligen föredrar vissa politiska popcornmaskiner framför en politisk agenda som är genomförbar och finansierad.

Därför är det på ett sätt en skön känsla att den debatt som nu blossar upp handlar om en sak. I samtal pratas det om, på Twitter diskuterar sossar en sak, på Facebook diskuterar de samma, på bloggar skriver sossar om en sak. Det är inte något om förnyelse eller formandet av egna förslag. Det handlar om en enda sak. Den saken är Moderaterna.

Bloggar: Maria.
Media: AB, Exp, SVTSvTSvT.