torsdag, mars 15, 2012

Störst förtroende utan konkreta besked

I mätning efter mätning hämtar Socialdemokraterna in på Moderaterna och Alliansen. Senast är en icke ordinarie mätning betälld av Westander som visar på ett övertag i den mest laddade frågan föör tillfället. En trovärdig politik för jobben är viktig. När Sverige klarat den djupaste krisen sen 1930-talet på ett bra sätt, är det viktigt att fokusera på de mest jobbskapande reformerna. Socialdemokraterna har ett förtroendeövertag, trots att de inte har presenterat ett konkret förslag.

Det som får mig att roas lite hur personer som Peter Högberg, en person som oftast brukar vara skarp i sina analyser, nu tycks ha tappat analysförmågan totalt. Eller ska vi tolka det som ett försök att psyka sin motståndare för att man nu återigen har störst förtroende i en fråga som kommer vara avgörande? Två alternativ att fundera på.

Det är rätt förklarligt att Stefan Löfven bygger upp, inte bara ett förtroende utan också en förväntan. Till skillnad från sina företrädare som talar gott om jobben, är Stefan Löfven en person som haft jobben som sitt jobb fram tills den dag då Håkan Juholt lämnade in. Den erfarenheten tar han med sig in i partiledarskapet, det skapar förväntningar. Än har det dock inte kommit besked.

Eftersom skribenter från S-håll nu lär brösta upp sig i denna frågan är det rätt rimligt att fråga dem vad som är de konkreta beskden. Eftersom varken Högberg eller hans kollega Krassman klarar av att presentera ett enda förslag känns det rimligt att fråga dem om några saker. Medvetenheten om omständigheterna tycks vara obefintliga inte minst i visa fall då effekterna av en djup finansiell kris gått dem obemärkt förbi. I allfall enligt deras argumentation.

Vad går det då att ställa för frågor? Detta är några:
1 - Hur blir jobben fler ifall man straffbeskattar en ungdomsgeneraton genom att ta bort den halverade arbetsgivarvgiften för unga?
2 - Hur blir jobben fler om man fördubblar restaurangmomsen?
3 - Om man inte avser att höja några skatter avsevärt, hur ska då löftena finansieras?
4 - Vem ska S regera med och vilka kompromisser är de villiga att ta för att regera tillsammans med dessa?

Det är fyra konkreta frågor att besvara. Får jag några svar på dessa? Vi får se, eftersom i nuläget handlar det om en mätning. Socialdemokraterna har återtagit det största förtroendet för jobben. Trots det finns inte ett konkret besked från det nya ledarskapet. Samtidigt som sysselsättningen har ökat och utanförskapet har minskat, trots effekterna av den finansiella krisen.

Valet kommer handla om jobben, och eftersom jag jobbar för Moderaterna är jag väl medveten om att Moderaterna att prata om jobben. Det är välkommet att Socialdemokraterna nu vill göra det på allvar, efter sex års frånvaro. Därför skapas förtroende, därför skapas förväntan. Det är bara frågan, när kommer beskeden?

Media: AB, AB, DN, Exp, Exp, SvD, SvD.