lördag, mars 17, 2012

Sveriges mest ödmjuka parti?

Moderaterna är Sverige mest ödmjuka parti. Moderaterna är urstarka och det enda arbetarpartiet eftersom de har en politik för jobben. Lagom hybris kan väl en del säga, Men at negligera välmåendet inom partiet blir irreleavant. Nöjda med vad som har åstadkommits, men inget parti kan bli självgoda. "Nu tar vi nya tag" är budskapet för helgen, Moderaterna är inte nöjda, därför kanske de fortfarande är ödmjuka, det finns trots allt utmaningar kvar att hantera.

I sig är Moderaternas Sverigemöte, tidigare den Kommunala Rikskonferensen en sammankomst för landets moderata förtroendevalda. Chansen att umgås, utbyta erfarenheter och få tillfället att utveckla resonemang med andra likasinnade ger Sverigemötet den känslan av en stor bubbla som pyser ut lagom till lördag eftermddag, när var och en rullar hem till sin kommun och sitt politiska uppdrag.

Sverigemötet kommer på något sätt rätt i tiden. Lugnet har lagt sig i inrikespolitiken. Den smekmånad som Moderaterna fick i och med Juholts bravader är nu över, det är kanske lite därför som Reinfeldt står där igen och påminner om partiets egna paradfråga, jobben. Det är trots allt den som avgör valet och den som visar att de står upp för alla jobben, är de som vinner i längden.

Det är där som Moderaterna har chansen att ta initiativet i frågan. Forfarande existerar motståndet mot vissa jobb från en sida som vill ta intiativ i den fråga som tidigare var deras. Det är där upprepningen finns i Fredrik Reinfeldts anförande. Vikten av olika jobb, kvalificerade som okvalificerade är stor för att förtroendet för jobben inte ska vara temporär utan också djuprotad.

I veckan tvingade Skatteutskottet i riksdagen, regeringen att instifta en lag som hindrar utlandssvenskar att utnyttja rotavdraget utanför Sverige. I sig ser man anledningen till att jobb ska skapas i Sverige. Men inställningen till RUT och ROT är densamma. RUT ska minskas och ROT är en konjunkturanpassad reform.

Det är därför som jobben i restaurangnäringen, städnäringen och andra områden där de okvalificerade jobben är fler och kraven är lägre, är en viktig del i en trovärdig jobbpolitik. Därför krävs det ödmjulhet mot även dessa jobb.Det är därför som alla de som dagligen sliter för att göra livet lättare för andra, förtjänar det där tacket som de förtjänar. För alla som har ett jobb, gör ett bra jobb, för jobben behövs.

Därför krävs både ödmjukhet mot alla jobb och ödmjukhet mot de samhällsutaningar som fortfarande existerar. En vissa strimma av stolthet känner jag trots utifrån helgen. Mycket har gjorts bra och Sverige är på rätt väg, men mycket finns kvar att göra. Därför måste förnyelsen fortsätta, därför kanske det är på det viset att Moderaterna kanske är Sveriges mest ödmjuka parti.

Blogger: JohanPeter, Tokmoderaten.
Media: ABAB, AB, DN, Exp, Kuriren, NT, SvD, SvD, SvD.