måndag, april 16, 2012

Är det bara Anders Borg som förstår?

Måndag och nya tag. Till råga på allt är det dagen då regeringens inriktning för den kommande perioden ska visa sig. Läsningen av Anders Borgs inlaga inför vårbudgetens presentation är i sig inget upplyftande. Dock finns en medvetenhet, den om att krisen och dess effekter fortfarande råder. Frågan är om det bara är Anders Borg som förstår detta.

"Regeringen vågar inte göra någonting!". Det är det allmänna intrycket från Anders Borgs framträdande i SvT Agenda igår kväll. Dock låg fokus på ett sportsligt avgörande framför att nestor Borg skulle få min uppmärksamhet. Dock ser jag fram emot dagens dragningar av budgeten och det ekonomiska läget.

Men om vi ska sammanfatta det hela, vakuumsocialismen, konsten att ropa på regeringen att den inte vågar göra någonting, som tycks tro att krisen är över och att tro att det nu genom stora utgiftsökningar, satsa Sverige ur krisen. Den funkar inte, vi har sett det i land efter land där ekonomiska stimulanser har prioriterats före ordning och reda i ekonomin.

Storbritannien insåg allvaret, kraftiga besparingsåtgärder vidtogs av Toryledda regeringen. I Spanien och Portugal råder alltjämt instabilitet. I läge av ekonomisk oro, där andra länder fortfarande brottas med ekonomiska bekymmer, påverkar även det Sverige. Spanien betalar av lån med högre ränta än under hösten, då eurokrisen var under fokus. Det är därför som det kanske låter som att det skylls på krisen. Men krisen är långt från över, och att negligera den är farligare än att skylla på den.

Därför är Anders Borg försiktighetsprincipens fanbärare i nuläget. Ingenting får riskeras i ett läge där de finansiella krisen är långt ifrån över. Sverige må ha klarat situationen väl, men det betyder inte att det farliga är över. Fortfarande dras länder med betydande bekymmer, långt i från den stabilitet som svensk ekonomi trots allt upplever. När fokus tycks ligga på annat är det lätt att glömma bort. Men det går att fråga om det bara är Anders Borg som förstås, om andra tycks ha glömt eller inte vill se en kris som fortfarande pågår?

Media: ABDNDNDNE24GPSR, SvDSvDSvDSvD, SvD, SvT.