tisdag, april 10, 2012

Dags att komma med (S)varen snart

"Nästa valrörelse avgörs redan nu" säger några. Då kanske det är dags att börja komma med svaren snart. Ny ledare innebär automatiskt inte ny politik, men det betyder alltid en ny form av ledarskap och nyfunna förhoppningar. De förhoppningar som nu byggs upp kan snabbt raseras. Ingen kan gå till val på den andres tillkortakommanden.

De närmaste veckorna börjar det hetta till i svensk inrikespolitik. Stefan Löfvens smekmånad börjar övergå i ett allvar där han i ett första steg ska staka ut vart den socialdemokratiska rörelsen är på väg. I förhållande till vad Anders Borg presenterar för ekonomiskt underlag i regeringens vårbudget, kommer Stefan Löfven och Magdalena Andersson ställs inför prövning med sitt första ekonomiska alternativ.

Färden dit har varit gynnsam. Uppgången i opinionen har varit märkbar, nedgången kan dock komma omedelbart. Håkan Juholt upplevde sitt uppsving, men föll ganska tvärt. Vissa vill hävda att det var helt och hållet på grund av hans tillkortakommanden, men det motbevisas en del i att nedgången började innan dess.

Nu är socialdemokratin uppe i samma gynnsamma situation som Mona Sahlin befann sig i, innan svaren skulle levereras och alternativet till alliansregeringen skulle presenterades. Det stora misstaget låg förstås inte i att gå till val i en allians med andra, utan att hon inte höll emot sin vilja att gå till val enbart med sina miljöpartistiska vänner. Tolkningen idag är att ett 30-35-procentsparti ska gå till val som ett alternativ med förhoppningen om att framstå som regeringsdugliga. Det är i sig oansvarigt att tro att 35 procent som valresultat skulle vara tillräckligt för att kunna uppbära ett regeringsförtroende.

Det är då svaren och alternativen till regeringens politik måste komma inom kort. Regeringen och Moderaterna i synnerhet formar också en framtida agenda. Det de också har att ha i ryggen är devisen om att ha fortsatt fokus på ansvar för jobben och för ekonomin. Att förvalta idén om ansvar för ekonomin och att människor får mer i plånboken är vare sig tecken på idélöshet och trötthet.

Ljuset faller då på vad alternativet mot regeringen blir. Intresset finns där för något annat. Det är dock fallet att när väljarna har sett alternativen som de tar beslutet, om det nya var lockande eller om de bara inser att sittande regering förtjänar fortsatt förtroende. Som det blev i valet 2010. Karin Pettersson skriver avslutar sin måndagsledare med "Däremot brådskar det att göra klart att Socialdemokraterna 2014 kommer gå till val på egen politik – inte bara Fredrik Reinfeldts misslyckanden." Ja det tror jag det.

Bloggar: Peter, Peter.
Media: AB, DN, GP, SvD.