onsdag, april 11, 2012

Ett stort förtroende - besked som snart måste komma

En av Sveriges sämsta politiska analytiker (Det var inte jag som sa det först) och en av Sveriges mest raljanta ledarskribenter skrider inte på orden utifrån ytterligare en mätning som görs för att putsa på Stefan Löfvens gloria ytterligare. Stefan Löfven må snart ha slagit något form av rekord, att säga så lite men ändå vinna så mycket opinionsmässigt.

Stefan Löfven har gjort en otrolig resa de första månaderna vid partiledarposten. Just nu är det lugnt i båten, ganska behagligt för ett parti som befann sig på mer stormigt vatten under ett mer instabilt ledarskap. Snart kommer Löfven behöva prata, en skuggbudget ska läggas och så är det snart 1 maj.

Just Stefan Löfvens förträfflighet är något som märks av rakt igenom. Jag har svårt att se hur Karin Petterssons inspel idag skulle ses som något annat ett raljant utläggande om Moderaterna som trötta, utan energi och utan personer som skulle kunna täcka upp den dag som Reinfeldt och Borg lämnar över. Vi har sett det förr och ser det nu. Jag hade förhoppningen att fokus hade legat mer på att objektivt belysa vilken politisk inriktning som Socialdemokraterna bör ta än att Karin och hennes kollegor skulle framstå som en sämre kopia av bloggosfärens mest kända smutskastningsida Alliansfritt.

"Regeringen saknar näringspolitik" dundrar Stefan Löfven. Ja, men har Stefan Löfven någon jobbpolitik? Och den en relevant fråga, vilka lockas av en näringspolitik som förespråkar 25 miljarder i högre skatter? Just Löfvens erfarenheter är det ingen brist på. Nu ska Löfven agera på en bredare politisk arena. Nu existerar inte bara arbetsgivare och arbetstagare. Förhållandet är mer komplext. Det är här som intresset dock finns och förväntningarna som haussar förtroendet i många frågor, en hausse som gör vissa nästan överdrivet entusiastiska.

Jag tänker förstås inte kräva Löfven och Socialdemokratin på alla svar direkt. men något bör ju rimligtvis komma inom kort. Den alternativa budgeten kan inte vara helt utan konkreta besked, hans första 1 majtal kan inte vara helt utan budskap, annars börjar folk undra, och fasaden riskerar rämna. Men det kanske är efterlängtat, när Mona Sahlin började komma med beskeden började utförsåkningen. Stefan Löfven gör en likande resa. Det sägs lite men det vinns så mycket, iallafall rent opinionsmässigt.

Bloggar: Peter, Ulf.
Media: Folkbladet, SvD.