tisdag, april 17, 2012

Löfven/Andersson borde ha väntat två veckor

Livstecknet från socialdemokratin är påtagbar. Återigen märks en ambition att det finns en vilja till nya tag och fokus på att försöka återta initiativet i den så viktiga debatt som handlar om jobben. Intrycket från gårdagens debatt mellan Anders Borg och Magdalena Andersson är att tuggmotståndet och utmaningen är en annan nu för finansministern. Det är förvisso positivt, en regering stärks av en opposition som är på hugget, något som tidigare saknats. När de kommer till de politiska alternativen är det fortsatt oklart, därför är beskeden om två veckor viktigare än dagens utspel.


Löfvens och Anderssons tonläge stärker intresset över de konkreta politiska beskeden från socialdemokratiskt håll. Just Löfvens tystnad blev påtaglig under gårdagen. Kanske inte för att han vill störa sin finansministerkandidat, men den påtagliga tystnaden är ett kännetecken för tillfället och tiden att vara det rinner sakterliga ut. På 1 maj är första chansen att få höra Löfvens vilja, dagen efter måste han i och med skuggbudgeten, bli tvingad att prata konkret politik.

Just alternativen att tackla utmaningarna på arbetsmarknaden är den vinnande frågan. Från socialdemokratiskt håll finns en uppenbar tro att det går att investera och skuldsätta sig hur mycket som helst. Just det ekonomiska ansvaret är vitalt för att Sverige inte ska hamna i samma skuldfälla som andra länder. Därför får man sansa sig lite grann, inte minst när krisen och dess effekter är minst sagt påtagliga. För ett halvår sen var den på tapeten, nu tycks de flesta ha glömt bort den.

Det är därför som utsikterna enligt Anders Borg är sämre än vad som tidigare hade uppskattats att det skulle vara. Att vara försiktig och ta ansvar är i sig inget tecken på passivitet, det är att ta krisens effekter på högsta allvar.

Nu skådar dock en annan tongång i den socialdemokratiska retoriken. Kräv din rätt, men gör din plikt, något av ett gammalt socialdemokratiskt mantra. Socialdemokraterna har enligt Löfven/Andersson varit dåliga på att betona människors egna ansvar. Det är intressant att de betonar denna inställning. Det ger ett annat sken än av en socialdemokrati som tar ansvar för människor men som inte vill betona det individuella ansvaret. Politiker vet inte bäst hur människor har det, det har människor själva.

Dock väntar förslagen ytterligare två veckor. Det är utifrån detta utspel som det går att ställa följande frågor:

  1. Hur blir det fler jobb av högre trösklar in på arbetsmarknaden?
  2. Hur ska förslagen finansieras?
  3. Hur och med vem ska ni genomföra politiken och vilka kompromisser är de villiga att genomgå?
Och samtidigt den sista frågan; vilka företagare har sagt att de vill ha 25 miljarder i högre skatter?

Bloggar: DHEJohan, Mikael, NorahPeter, Roger.
Media: ABAB, AB, DNDN, SvDSvDSvD, SvD, SvD.